Kennisbank

Pointing and Calling

Wat is Pointing and Calling?

Pointing and Calling is een veiligheidstechniek die gebruikt wordt om de kans op menselijke fouten in risicovolle omgevingen te verminderen. Deze methode combineert twee simpele acties: aanwijzen (“pointing”) en roepen (“calling”). Door beide acties uit te voeren, worden meerdere zintuigen betrokken, namelijk zicht en gehoor, wat helpt om de aandacht te verhogen en fouten te voorkomen.

Hoe werkt het?

Een typisch voorbeeld van Pointing and Calling is te vinden bij treinmachinisten. Wanneer een machinist een signaal nadert, wijst hij naar het signaal en roept vervolgens de status ervan uit, zoals “Signaal groen!” Deze dubbele actie helpt de machinist om volledige aandacht te besteden aan de taak en verkleint de kans op het over het hoofd zien van cruciale informatie.

Voordelen van Pointing and Calling

  1. Verhoogde Veiligheid: Door zowel visuele als auditieve bevestiging te vereisen, helpt deze techniek om de veiligheid in kritieke werkomgevingen te verbeteren.
  2. Foutreductie: Het verhoogt de bewustwording en concentratie, wat leidt tot een significante reductie in menselijke fouten.
  3. Eenvoudig en Effectief: Deze methode is relatief simpel te implementeren en vereist geen complexe technologie of hoge kosten.

Toepassingen van Pointing and Calling

  • Spoorwegen: Machinisten gebruiken deze techniek om de status van signalen en spoorwissels te bevestigen.
  • Luchtvaart: Piloten en grondpersoneel kunnen de techniek gebruiken bij het controleren van de vliegtuigsystemen en tijdens pre-flight checks.
  • Medische sector: Medisch personeel kan Pointing and Calling gebruiken bij het toedienen van medicijnen of het uitvoeren van procedures, om de kans op medische fouten te verminderen.

Conclusie

Pointing and Calling is een krachtige en simpele techniek die aanzienlijk bijdraagt aan de vermindering van fouten in risicovolle industrieën. Door het betrekken van meerdere zintuigen en het versterken van de focus, kan deze methode levensreddend zijn en de algemene veiligheid binnen organisaties aanzienlijk verbeteren.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank