Kennisbank

POLCA

Wat is POLCA?

POLCA, wat staat voor Paired-cell Overlapping Loops of Cards with Authorization, is een productiecontrolesysteem dat een alternatief biedt voor het traditionele Kanban-systeem, speciaal ontworpen voor complexe en niet-lineaire productiestromen. POLCA reguleert de materiaalstroom tussen gekoppelde werkstations door gebruik te maken van een systeem van kaarten die als autorisatie dienen voor het starten van de productie van nieuwe batches.

Werking van het POLCA-systeem

In een POLCA-systeem circuleren kaarten tussen gekoppelde werkstations. Elk paar werkstations heeft een specifieke set POLCA-kaarten. Wanneer een werkstation een batch voltooit, stuurt het een POLCA-kaart naar het voorafgaande station als een signaal, of ‘groen licht’, om een nieuwe batch te starten. Dit systeem helpt bij het synchroniseren van de productie en minimaliseert de kans op overproductie en de accumulatie van overtollige voorraden.

Responsiviteit op bottlenecks

Een cruciaal kenmerk van POLCA is de responsiviteit op bottlenecks binnen de productieomgeving. Als een werkstation zijn capaciteit bereikt en vol raakt, worden er geen nieuwe POLCA-kaarten vrijgegeven aan het voorgaande station. Dit voorkomt dat het voorgaande station nieuwe batches start, waardoor overproductie en verspilling worden beperkt. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de productieflow dynamisch wordt aangepast aan veranderende omstandigheden en vraag.

Voordelen van POLCA

  • Flexibiliteit: POLCA biedt een flexibele benadering voor het beheer van complexe productieomgevingen met meerdere productieroutes.
  • Vermindering van verspilling: Door overproductie te minimaliseren en te zorgen dat werkstations niet overbelast raken, helpt POLCA verspilling te verminderen.
  • Verbeterde doorstroomtijd: POLCA kan helpen de doorstroomtijd van producten door de fabriek te versnellen door efficiënter gebruik van werkstationcapaciteit.
  • Responsief: Het systeem is zeer responsief op de actuele productiebehoeften en bottlenecks, waardoor het een uitstekend systeem is voor omgevingen waar vraag en productievoorwaarden snel kunnen veranderen.

Conclusie

POLCA is een geavanceerde en dynamische benadering voor het beheer van complexe productieomgevingen die een hogere mate van flexibiliteit en efficiëntie biedt dan traditionele systemen zoals Kanban, vooral in niet-lineaire en snel veranderende productiescenario’s. Door de focus op het voorkomen van overproductie en het efficiënt beheren van werkstationcapaciteit, is POLCA een krachtig hulpmiddel voor elke organisatie die streeft naar Lean productie.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank