Kennisbank

Pull

Wat is Pull?

Pull is een fundamenteel concept in productie en procesbeheer, dat gericht is op het afstemmen van productieactiviteiten op de werkelijke vraag van klanten in plaats van op voorraadniveaus of vooraf vastgestelde planningen. Dit principe is een kerncomponent van Lean Manufacturing en streeft ernaar om verspilling te verminderen en de efficiëntie van productieprocessen te verhogen.

Kenmerken van een Pull-systeem

 1. Afgestemde Productieflow:
  • In een Pull-systeem wordt de productieflow nauwkeurig gecoördineerd zodat alle productieactiviteiten in lijn zijn met de klantvraag.
 2. Starten vanaf het Eind:
  • Het productieproces begint bij de vraagkant, vaak aan het einde van de productielijn. Elke afdeling of proces trekt vervolgens het benodigde product of de benodigde informatie naar zich toe, gebaseerd op de vraag van de volgende afdeling of klant.
 3. Voorkomen van Overproductie:
  • Een van de meest significante voordelen van een Pull-systeem is het vermogen om overproductie te voorkomen, doordat productie strikt is afgestemd op de werkelijke vraag.
 4. Klantgerichte Aansturing:
  • In een Pull-productiesysteem wordt de productie direct gestuurd door de behoeften en wensen van de klant, wat zorgt voor een betere afstemming op de marktvraag en verminderde voorraadkosten.

Voordelen van een Pull-systeem

 • Verhoogde Efficiëntie: Door de productie te beperken tot de werkelijke vraag, worden onnodige kosten en verspilling verminderd.
 • Verbeterde Responsiviteit: Pull-systemen verbeteren de responsiviteit op veranderingen in de klantvraag, waardoor bedrijven flexibeler en wendbaarder worden.
 • Verminderde Voorraden: Door te produceren op basis van de vraag, verminderen bedrijven hun voorraadkosten en beperken ze het risico op verouderde voorraad.

Pull en Just-In-Time (JIT)

Pull-systemen zijn nauw verbonden met het Just-In-Time (JIT) productiemodel, een strategie waarbij materialen en arbeid precies op tijd worden ingezet om aan de vraag te voldoen, zonder overtollige voorraad. JIT benadrukt het belang van het terugdringen van voorraden en het verhogen van de productie-efficiëntie door middel van een gestroomlijnde aanvoer en productie op aanvraag.

Conclusie

Het Pull-principe in productie en processen biedt een robuuste methodiek voor het verhogen van operationele efficiëntie en klanttevredenheid. Door de productie nauwkeurig af te stemmen op de daadwerkelijke klantvraag, helpen Pull-systemen bedrijven om verspilling te minimaliseren, responsiviteit te verbeteren en competitief te blijven in snel veranderende markten.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank