Kennisbank

Quality Function Deployment (QFD)

Wat is Quality Function Deployment (QFD)?

Quality Function Deployment (QFD) is een methodologie die wordt gebruikt in productontwikkeling en procesverbetering om klantwensen en -vereisten systematisch te vertalen naar relevante product- of proceskenmerken. Het doel van QFD is om een begrip van de klantbehoeften te verkrijgen en deze te integreren in het ontwerp en ontwikkelingsproces van een product of dienst.

Hoe werkt QFD?

QFD gebruikt een serie gestructureerde processen en tools, waaronder het “Huis van Kwaliteit”, om klantbehoeften te identificeren, te analyseren en te vertalen in specifieke technische specificaties die meetbaar zijn. Dit proces omvat de volgende stappen:

 1. Identificeren van Klantenwensen:
  • Klantwensen worden verzameld via methoden zoals enquêtes, interviews, en marktonderzoek. Dit vormt de basis voor verdere analyse en ontwikkeling.
 2. Vertalen naar Technische Specificaties:
  • De geïdentificeerde klantwensen worden vertaald naar technische specificaties of kenmerken die essentieel zijn voor het ontwerp van het product of proces.

Het Huis van Kwaliteit

Het Huis van Kwaliteit, een kerncomponent van QFD, is een visueel hulpmiddel in de vorm van een matrix die helpt bij het organiseren en prioriteren van informatie:

 • Klantenwensen in Rijen: De klantwensen worden weergegeven in de rijen van de matrix.
 • Technische Kenmerken in Kolommen: De technische specificaties die nodig zijn om aan deze wensen te voldoen, staan in de kolommen.
 • Relaties en Prioriteiten: De cellen in de matrix bevatten symbolen of cijfers die aangeven hoe sterk elk technisch kenmerk bijdraagt aan elke klantwens. Dit helpt teams om prioriteiten te stellen bij de ontwikkeling.

Voordelen van het Gebruik van het Huis van Kwaliteit

 • Verbeterde Klantfocus: Het zorgt voor een sterke focus op klantbehoeften gedurende het gehele ontwikkelingsproces.
 • Prioritering van Features: Helpt ontwerpteams te focussen op de meest kritieke aspecten die klanttevredenheid verhogen.
 • Verhoogde Interdisciplinaire Communicatie: Bevordert communicatie en samenwerking tussen verschillende afdelingen zoals marketing, ontwerp en productie.
 • Documentatie en Spoorbaarheid: Biedt een gedocumenteerde spoor van hoe en waarom bepaalde beslissingen zijn genomen.

Conclusie

Quality Function Deployment en het Huis van Kwaliteit zijn krachtige tools binnen Lean en Six Sigma die helpen om producten en diensten te ontwikkelen die nauw aansluiten bij de wensen en behoeften van klanten. Door klantgerichte beslissingen te nemen, kunnen bedrijven de kwaliteit verhogen, de klanttevredenheid verbeteren en competitief blijven in hun markt.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank