Kennisbank

Quality (Kwaliteit)

Kwaliteit Volgens Klantbehoeften en Kwaliteitsgoeroes

Kwaliteit is een multidimensionaal concept in zowel productie als dienstverlening, waarbij de kern ligt op het voldoen aan of overtreffen van de verwachtingen en behoeften van de klant. Kwaliteit is niet alleen een maatstaf van de technische aspecten van een product of dienst maar omvat ook hoe de klant de kwaliteit ervaart en waardeert.

Belangrijke Principes van Kwaliteit

Verschillende kwaliteitsgoeroes zoals Joseph Juran, Philip Crosby, en W. Edwards Deming, hebben significante bijdragen geleverd aan het begrip en de implementatie van kwaliteitsprincipes:

 1. Perceptie van de Klant:
  • Kwaliteit wordt bepaald door de perceptie van de klant, wat betekent dat het begrijpen van de klantbehoefte centraal staat. Het gaat erom dat producten of diensten resoneren met de verwachtingen van de klant.
 2. Kwaliteit van Overeenstemming:
  • Dit verwijst naar de mate waarin een product of dienst voldoet aan de opgestelde specificaties. Bedrijven zoals Toyota zijn voorbeelden van hoe consistentie in het voldoen aan specificaties kan leiden tot hoge klanttevredenheid.
 3. Kwaliteit van Ontwerp:
  • Kwaliteit begint al in de ontwerpfase, waarbij producten en diensten worden ontworpen om volledig aan te sluiten bij de klantbehoeften. Het ontwerp moet niet alleen functioneel maar ook aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk zijn.
 4. Zero Defects:
  • Een concept geïntroduceerd door Philip Crosby dat streeft naar het volledig elimineren van fouten door kwaliteit vanaf het begin in te bouwen, met een focus op preventie eerder dan correctie.
 5. Continue Verbetering:
  • Kwaliteitsverbetering is een continu proces waarbij bedrijven constant hun processen evalueren en verbeteren gebaseerd op klantfeedback en interne audits.
 6. Kwaliteitscirkel van Deming:
  • De PDCA-cyclus (Plan-Do-Check-Act) van Deming biedt een methodische aanpak voor voortdurende verbetering van processen en producten. Deze cyclus helpt organisaties te leren van ervaringen en systematisch verbeteringen door te voeren.

Conclusie

Kwaliteit is niet alleen een operationeel doel maar ook een strategische benadering die integraal moet zijn aan de bedrijfscultuur. Het succes van een organisatie in het bereiken van hoge kwaliteitsstandaarden is direct afhankelijk van hoe goed ze de behoeften en verwachtingen van hun klanten begrijpen en erop inspelen. Kwaliteitsgoeroes hebben fundamentele principes en strategieën geleverd die organisaties kunnen helpen om hun kwaliteitsmanagementprocessen te versterken en hun klanttevredenheid en marktpositie te verbeteren.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank