Kennisbank

Runner, Repeater, Stranger (RRS) Analyse

Wat is de Runner, Repeater, Stranger (RRS) Analyse?

De Runner, Repeater, Stranger (RRS) analyse is een hulpmiddel dat binnen procesverbetering en probleemoplossing wordt gebruikt om items, gebeurtenissen of problemen te categoriseren op basis van hun frequentie van voorkomen en impact. Deze methode helpt organisaties om hun middelen effectief te richten op de gebieden die de grootste invloed hebben op hun processen en resultaten.

Categorieën van RRS-analyse

 1. Runner (Loper):
  • Items of problemen die vaak voorkomen en een significante impact hebben op het proces of het resultaat. Runners vereisen voortdurende aandacht en optimalisatie omdat ze essentieel zijn voor de dagelijkse operaties en een grote invloed hebben op de prestaties.
 2. Repeater (Herhaler):
  • Gebeurtenissen die regelmatig voorkomen, maar een minder significante impact hebben dan Runners. Repeaters zijn belangrijk voor de efficiëntie en effectiviteit van processen, maar hebben geen prioriteit zoals Runners.
 3. Stranger (Vreemdeling):
  • Zeldzame gebeurtenissen met weinig of geen directe impact op het algemene proces of resultaat. Strangers zijn vaak onvoorspelbaar en kunnen worden genegeerd of krijgen minimale aandacht, tenzij ze beginnen vaker voor te komen of hun impact toeneemt.

Toepassing van RRS-analyse

 • Procesverbetering: Door het identificeren van Runners, kunnen organisaties zich richten op het optimaliseren van de meest kritieke en frequente aspecten van hun operaties.
 • Efficiënte Resource Allocatie: De RRS-analyse helpt bij het toewijzen van middelen en inspanningen op een manier die de grootste impact heeft, door prioriteit te geven aan Runners boven Repeaters en Strangers.
 • Risicobeheer: Het begrijpen van de frequentie en impact van verschillende gebeurtenissen stelt organisaties in staat om risico’s beter te beheren en te anticiperen op mogelijke problemen.

Voorbeeld van RRS-analyse in de Praktijk

In een productiebedrijf kunnen Runners bestaan uit veelvoorkomende machinestoringen die de productielijn vertragen, Repeaters kunnen kleinere technische problemen zijn die gemakkelijk te verhelpen zijn, en Strangers kunnen ongewone gebeurtenissen zijn zoals een stroomuitval.

Conclusie

De Runner, Repeater, Stranger (RRS) analyse is een krachtig hulpmiddel voor organisaties om hun processen te analyseren en te verbeteren. Door problemen en gebeurtenissen te categoriseren op basis van hun frequentie en impact, kunnen beslissingen over procesverbetering en resource allocatie op een meer geïnformeerde en strategische manier worden genomen. Dit leidt tot efficiëntere operaties en betere algemene prestaties.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank