Kennisbank

Shisa Kanko (Pointing and Calling)

Wat is Shisa Kanko?

Shisa Kanko, bekend als “pointing and calling”, is een Japanse veiligheidstechniek die gebruikt wordt om menselijke fouten te verminderen en het veiligheidsbewustzijn te vergroten. Deze methode wordt vooral toegepast in sectoren waar veiligheid en precisie cruciaal zijn, zoals bij spoorwegen, in de productie en de luchtvaart.

Hoe werkt het?

  1. Wijzen: Werknemers wijzen fysiek naar objecten of besturingselementen waarmee ze interacteren, wat helpt om de focus op het specifieke item te richten.
  2. Roepen: Tegelijkertijd roepen ze de naam of beschrijving van het object of de handeling. Dit versterkt de visuele aandacht door verbale bevestiging.

Doel van Shisa Kanko

Het doel van deze techniek is om meerdere zintuigen te betrekken bij de uitvoering van taken, wat helpt om aandachtsverlies, misinterpretaties of vergeetachtigheid te voorkomen. Door visuele en verbale bevestiging wordt de kans op fouten verminderd en worden potentiële problemen eerder opgemerkt.

Voordelen van Shisa Kanko

  • Verbeterde Veiligheid: Vermindert fouten en voorkomt ongevallen door een actieve controle.
  • Verhoogde Verantwoordelijkheid: Bevordert een cultuur van zorgvuldigheid en aandacht onder werknemers.
  • Operationele Betrouwbaarheid: Verhoogt de betrouwbaarheid van operaties door consequente bevestiging van acties.

Shisa Kanko is een bewezen en effectieve techniek die helpt om de werkplek veiliger en de uitvoering van taken accurater te maken.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank