Kennisbank

Sigma Niveau

Wat is het Sigma Niveau?

Het Sigma niveau is een statistische maatstaf van procescapaciteit of prestatie in relatie tot de eisen van de klant. Het bepaalt hoe goed een proces producten of diensten produceert die voldoen aan specificaties die vooraf zijn vastgesteld. Dit niveau is cruciaal voor bedrijven om de kwaliteit en consistentie van hun processen te evalueren en te verbeteren.

Kernpunten van het Sigma Niveau

 1. Sigma Notatie:
  • Sigma niveaus worden uitgedrukt in de Griekse letter σ, wat staat voor standaarddeviatie. Het aantal sigma’s duidt de afstand aan tussen de gemiddelde prestatie van het proces en de dichtstbijzijnde specificatielimiet van de klant.
 2. Klantspecificaties:
  • Dit zijn de eisen en toleranties vastgesteld door de klant, die bepalen welke product- of diensteigenschappen als acceptabel worden beschouwd.
 3. Procesprestatie:
  • De effectiviteit van het proces wordt gemeten door te kijken naar hoe vaak producten binnen de gestelde specificaties vallen. Een hoger Sigma niveau wijst op een hogere mate van nauwkeurigheid en minder variabiliteit.
 4. Zes Sigma:
  • Een proces dat opereert op een Zes Sigma niveau heeft een defectpercentage van slechts 3,4 defecten per miljoen kansen (DPMO), wat wijst op een uitzonderlijk hoge kwaliteit en efficiëntie.
 5. Vergelijking tussen Processen:
  • Sigma niveaus stellen organisaties in staat verschillende processen te vergelijken en te beoordelen welke effectiever of efficiënter zijn. Een hoger Sigma niveau betekent een superieur proces.
 6. Continue Verbetering:
  • Veel organisaties gebruiken het Sigma niveau als benchmark om continue verbetering te stimuleren. Het verhogen van het Sigma niveau door het verminderen van procesvariabiliteit en het elimineren van fouten is een centraal doel van kwaliteitsmanagementprogramma’s zoals Lean Six Sigma.

Toepassingen van het Sigma Niveau

 • Kwaliteitsbeheer: Sigma niveaus zijn integraal onderdeel van kwaliteitsbeheerprogramma’s, waarbij bedrijven streven naar minimale defecten en maximale klanttevredenheid.
 • Procesverbetering: Door gebruik te maken van Sigma niveaus kunnen bedrijven identificeren waar verbeteringen nodig zijn en gericht werken aan het optimaliseren van hun productie- of dienstverleningsprocessen.

Conclusie

Het Sigma niveau is een essentiële maatstaf voor bedrijven om de prestaties van hun processen te evalueren en te verbeteren. Door te streven naar een hoger Sigma niveau kunnen organisaties hun kwaliteit verhogen, kosten verminderen en de tevredenheid van hun klanten verbeteren. Het is een cruciaal instrument voor elk bedrijf dat streeft naar uitmuntendheid in operationele prestaties en klanttevredenheid.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank