Kennisbank

Sigma-waarde (z-waarde)

Wat is de Sigma-waarde?

De Sigma-waarde, ook bekend als z-waarde, is een statistische maatstaf die wordt gebruikt om de procescapaciteit of -prestatie te evalueren in termen van hoe goed een proces voldoet aan de klantspecificaties. Deze waarde is cruciaal voor kwaliteitsbeheer en procesverbetering in diverse industrieën.

Belangrijke Aspecten van de Sigma-waarde

 1. Proces Capability Index:
  • De Sigma-waarde fungeert als een index om de capaciteit of prestatie van een proces te meten, met name hoe goed het proces de klantspecificaties benadert zonder defecten te produceren.
 2. Standaarddeviaties:
  • Deze waarde wordt uitgedrukt in termen van het aantal standaarddeviaties dat de gemiddelde procesprestatie verwijderd is van de dichtstbijzijnde specificatielimiet.
 3. Hoogte van de Sigma-waarde:
  • Een hogere Sigma-waarde duidt op een betere procesprestatie. Processen met een hoge Sigma-waarde produceren consistent producten of diensten die binnen de klantspecificaties vallen.
 4. 6 Sigma:
  • Een proces dat functioneert op een 6 Sigma-niveau wordt beschouwd als uiterst efficiënt, met slechts 3,4 defecten per miljoen mogelijkheden. Dit niveau staat symbool voor bijna perfecte kwaliteit.
 5. Vergelijking tussen Processen:
  • De Sigma-waarde stelt organisaties in staat om de prestaties van verschillende processen objectief te vergelijken op basis van hun kwaliteit en consistentie.
 6. Klantgerichtheid:
  • Deze waarde benadrukt de mate waarin een proces in staat is om aan de verwachtingen en eisen van klanten te voldoen. Het is een directe indicator van klanttevredenheid.

Toepassingen van de Sigma-waarde

 • Kwaliteitscontrole: Wordt gebruikt om de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van productieprocessen te beoordelen.
 • Procesverbetering: Helpt bij het identificeren van gebieden waar verbeteringen nodig zijn om de efficiëntie te verhogen.
 • Benchmarking: Maakt het mogelijk om prestaties te vergelijken met industriestandaarden of concurrenten.

Conclusie

De Sigma-waarde is een essentiële component binnen Lean Six Sigma en andere kwaliteitsmanagementmethodologieën. Het stelt organisaties in staat om hun processen systematisch te beoordelen en te verbeteren, gericht op het maximaliseren van de kwaliteit en het voldoen aan klantspecificaties. Een hoge Sigma-waarde is synoniem met uitstekende kwaliteit en procesefficiëntie, wat cruciaal is voor het succes van een organisatie.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank