Kennisbank

Spaghettidiagram

Wat is een Spaghettidiagram?

Een spaghettidiagram, ook wel loopschema genoemd, is een visuele representatie van de fysieke beweging van objecten, mensen of informatie binnen een werkruimte of tijdens een proces. Deze tool is populair in Lean management en Six Sigma voor het analyseren en optimaliseren van workflows.

Werking van het Spaghettidiagram

  • Visualisatie: Het diagram toont de fysieke paden die genomen worden binnen een ruimte of tijdens een proces. De paden worden getekend over de plattegrond van de werkruimte of het proceslayout, waarbij elke beweging wordt weergegeven als een lijn.
  • Analyse: Door de paden te visualiseren, worden inefficiënties zoals onnodig lange routes, frequente bewegingen, en knelpunten zichtbaar. Dit helpt bij het identificeren van verspilling in het proces.

Doelstellingen van het Spaghettidiagram

  • Identificeren van Verspilling: Het diagram helpt bij het opsporen van verspilling door onnodige bewegingen, wat kan leiden tot vermoeidheid, verhoogde doorlooptijden, en verhoogde operationele kosten.
  • Procesoptimalisatie: Door inefficiënties te identificeren, kunnen bedrijven de fysieke lay-out van een ruimte herontwerpen of processtappen herorganiseren om de efficiëntie te verbeteren.
  • Verbeteren van Veiligheid en Ergonomie: Het minimaliseren van bewegingen kan ook de veiligheid verhogen en de ergonomische belasting voor werknemers verminderen.

Toepassingen van Spaghettidiagrammen

  • Productieomgevingen: Vaak gebruikt om de beweging van materialen en werknemers in fabrieken te optimaliseren.
  • Kantooromgevingen: Helpt bij het organiseren van de fysieke lay-out van kantoorruimtes om de stroom van informatie en communicatie te verbeteren.
  • Zorginstellingen: Gebruikt voor het stroomlijnen van patiëntenzorgprocessen en het verminderen van de beweging van medisch personeel en patiënten.

Conclusie

Het spaghettidiagram is een eenvoudig, maar effectief hulpmiddel voor het visualiseren en analyseren van de fysieke bewegingen binnen processen. Door gebruik te maken van dit diagram kunnen organisaties hun processen efficiënter en veiliger maken, wat leidt tot kostenbesparingen en verhoogde werknemerstevredenheid.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank