Kennisbank

Takt Tijd

Wat is Takt Tijd?

Takt-tijd, afkomstig van het Duitse woord “Taktzeit”, is een concept binnen productiemanagement, vooral in de context van Lean manufacturing en Six Sigma. Het wordt gebruikt om de productiesnelheid te synchroniseren met de klantvraag, wat bijdraagt aan een efficiëntere productie en verhoogde klanttevredenheid. Hieronder worden enkele kernaspecten van de Takt-tijd besproken.

Definitie en Berekening van Takt Tijd

Takt-tijd is de tijd die nodig is om één productie-eenheid te vervaardigen om precies aan de klantvraag te voldoen. De berekening van Takt-tijd is relatief eenvoudig:

Takt Tijd = Beschikbare Werktijd / Klantvraag

Bijvoorbeeld, als er 480 minuten beschikbaar zijn in een werkdag en de vraag is 240 eenheden, dan is de Takt-tijd 2 minuten per eenheid.

Belangrijke Aspecten van Takt Tijd

  • Synchronisatie: Takt-tijd zorgt ervoor dat elke stap in een productielijn is afgestemd, zodat elke fase binnen de toegewezen tijd voltooid wordt. Dit garandeert dat de productie vloeiend verloopt en dat er geen vertragingen zijn die de levering kunnen beïnvloeden.
  • Continuïteit: Door te werken met een vaste Takt-tijd, verplaatst elk product zich met regelmatige intervallen door de productielijn, wat resulteert in een continue en gestroomlijnde productieflow.
  • Probleemdetectie: Wanneer een productiestap de toegewezen Takt-tijd overschrijdt, wordt dit snel duidelijk. Dit biedt een directe indicatie van problemen of inefficiënties binnen de productielijn die aandacht behoeven.
  • Flexibiliteit: Hoewel de Takt-tijd is gebaseerd op de huidige klantvraag, kan deze worden aangepast als de vraag verandert of andere productiebeperkingen spelen. Dit biedt productielijnen de flexibiliteit om efficiënt te blijven onder verschillende operationele omstandigheden.

Conclusie

Takt-tijd is een berekening binnen productieomgevingen voor het beheren en optimaliseren van de productiestroom. Het biedt een methodische aanpak om productieactiviteiten nauwkeurig af te stemmen op de klantvraag, wat leidt tot verbeterde operationele efficiëntie en klanttevredenheid. 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank