Kennisbank

Toyota Production System (TPS)

Toyota Production System (TPS): De Basis van Lean Manufacturing

Het Toyota Production System (TPS) is een productiesysteem dat de basis heeft gelegd voor Lean Manufacturing, een benadering die wereldwijd wordt toegepast om efficiëntie te maximaliseren en verspilling in productieprocessen te minimaliseren. De twee fundamentele pijlers van TPS, Just in Time (JIT) en Jidoka (Autonomation), vormen de ruggengraat van dit invloedrijke systeem. Hieronder volgt een diepgaande uitleg van deze principes en hun impact op de productiewereld.

Just in Time (JIT)

  • Principe: JIT focust op het stroomlijnen van de productie door onderdelen en materialen precies op het moment dat ze nodig zijn aan te leveren, en niet eerder. Dit helpt om de productie te synchroniseren met de vraag en vermindert de behoefte aan grote voorraden.
  • Doel: Het primaire doel van JIT is het verminderen van voorraadkosten, het minimaliseren van opslagruimte en het verlagen van het risico op veroudering van voorraden.
  • Impact: JIT heeft geleid tot significante verbeteringen in efficiëntie en heeft de basis gelegd voor ‘pull’-systemen in productie, waarbij vraag, en niet het aanbod, de productie drijft.

Jidoka (Autonomation)

  • Principe: Jidoka betreft het toerusten van machines met de automatische detectie van fouten en het vermogen om te stoppen wanneer een probleem wordt geconstateerd. Dit stelt operators in staat om andere taken uit te voeren terwijl ze verzekerd zijn van de kwaliteit.
  • Doel: Het hoofddoel van Jidoka is het waarborgen van productkwaliteit door het voorkomen van de verspreiding van defecten, wat leidt tot een betrouwbaarder productieproces.
  • Impact: Door de implementatie van Jidoka kunnen productiefouten onmiddellijk worden aangepakt, wat leidt tot lagere defectpercentages en hogere tevredenheid van de eindgebruiker.

Invloed van TPS op Wereldwijde Productiepraktijken

TPS heeft niet alleen de werkwijze binnen Toyota getransformeerd, maar heeft ook invloed gehad op talloze andere industrieën wereldwijd. De principes van JIT en Jidoka zijn essentieel voor het verminderen van verspilling en het verhogen van kwaliteit, wat organisaties in staat stelt om efficiënter en met minder fouten te opereren.

Voordelen van TPS

  • Verbeterde Efficiëntie: Door verspilling te verminderen en processen te stroomlijnen, helpt TPS bedrijven om sneller en kosteneffectiever te werken.
  • Hogere Kwaliteit: De nadruk op kwaliteitscontrole vanaf de bron verzekert dat producten aan hoge standaarden voldoen.
  • Flexibele Productie: TPS bevordert flexibiliteit in productieprocessen, waardoor bedrijven snel kunnen reageren op veranderingen in de marktvraag.

Conclusie

Het Toyota Production System is meer dan een productiemethode; het is een filosofie die streeft naar continue verbetering en efficiëntie. Door de kernprincipes van JIT en Jidoka te adopteren, kunnen bedrijven over de hele wereld hun operationele procedures verbeteren, de productkwaliteit verhogen en efficiënter reageren op de behoeften van klanten. TPS blijft een gouden standaard voor productiesystemen en een inspiratiebron voor Lean Manufacturing praktijken wereldwijd.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank