Kennisbank

TRIZ

Wat is TRIZ (Teoriya Resheniya Izobretatelskikh Zadatch)?

TRIZ staat voor “Teoriya Resheniya Izobretatelskikh Zadatch”, wat in het Engels vertaald wordt als “The Theory of Solving Inventor’s Problems”. Ontwikkeld in de voormalige Sovjet-Unie door Genrich Altshuller en zijn collega’s, is TRIZ een methodologie die is ontworpen om systematische innovatie en creatieve probleemoplossing te faciliteren. Hieronder volgt een overzicht van de kernaspecten en toepassingen van TRIZ.

Kernpunten van TRIZ

  • Innovatiebenadering: TRIZ bevordert innovatie door het analyseren van patronen in de evolutie van technologie en het identificeren van herbruikbare oplossingen voor ingenieurs- en ontwerpuitdagingen. Dit helpt bij het vinden van effectieve oplossingen voor complexe problemen.
  • Contradictiebenadering: Een fundamenteel aspect van TRIZ is de focus op technische contradicties, waarbij het verbeteren van het ene kenmerk van een systeem kan leiden tot de verslechtering van een ander. TRIZ biedt strategieën en methoden om deze contradicties op te lossen zonder compromissen.
  • Inventieve Principes: TRIZ introduceert 40 inventieve principes die gebruikt worden om op systematische wijze problemen aan te pakken. Deze principes stimuleren innovatief denken en zijn effectief in het doorbreken van vastgeroeste denkpatronen.
  • ARIZ: Het Algoritme voor het Oplossen van Inventieve Problemen (ARIZ) is een stapsgewijze procedure binnen TRIZ die ontworpen is om complexe problemen systematisch te ontleden en op te lossen.
  • Kennisbank: TRIZ onderhoudt een uitgebreide database van technische oplossingen, innovaties en ontwerpprincipes die dienen als referentie en inspiratiebron voor gebruikers van de methodologie.

Toepassingen van TRIZ

  • Technische en Ingenieursprojecten: TRIZ wordt traditioneel gebruikt in engineering en technische velden om productontwerp en procesinnovatie te verbeteren.
  • Productontwikkeling: Ontwerpers en ontwikkelaars gebruiken TRIZ om innovatieve producten te creëren die beter voldoen aan de behoeften van gebruikers.
  • Management en Strategie: TRIZ-principes worden toegepast voor strategische planning en probleemoplossing in bedrijfsmanagement.
  • Creatieve en Kunstsectoren: Hoewel minder gebruikelijk, wordt TRIZ ook gebruikt in creatieve disciplines om nieuwe benaderingen en ideeën te genereren.

Conclusie

TRIZ is een methode die een systematische aanpak biedt voor innovatie en probleemoplossing. Het stelt individuen en organisaties in staat om creatieve oplossingen te vinden voor complexe problemen door technische en niet-technische uitdagingen op een gestructureerde manier aan te pakken. Met zijn universele principes en technieken biedt TRIZ een waardevol instrument voor een breed scala aan sectoren en disciplines, waardoor het een onmisbare tool is voor iedereen die streeft naar systematische innovatie en effectieve probleemoplossing.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank