Kennisbank

Two-bin Kanban

Wat is Two-bin Kanban?

Two-bin kanban is een systeem binnen lean manufacturing en supply chain management, ontworpen om voorraadbeheer te optimaliseren en overmatige voorraden te minimaliseren. Dit systeem maakt gebruik van twee fysieke bakken voor elk onderdeel of materiaal en zorgt voor een continue beschikbaarheid van de nodige items zonder de kosten en last van te veel voorraad. Hieronder wordt uitgelegd hoe het two-bin kanban-systeem functioneert en de voordelen die het biedt.

Werking van het Two-bin Kanban-systeem

 1. Twee Bakken Systeem:
  • Eerste Bak (Grijpvoorraad): Bevat een vooraf bepaalde hoeveelheid materialen of onderdelen die direct beschikbaar zijn voor gebruik in de productie.
  • Tweede Bak (Reservevoorraad): Fungeert als een buffer of reserve, waardoor de productie kan doorgaan terwijl nieuwe voorraden worden aangevuld.
 2. Gebruik van Kanban-kaarten:
  • Elke bak is gekoppeld aan een kanban-kaart, die alle relevante informatie bevat zoals onderdeelnummer, locatie, en hoeveelheid voor aanvulling.
  • Wanneer de eerste bak leeg raakt, wordt de kanban-kaart gebruikt om de noodzaak van aanvulling te signaleren.
 3. Aanvulproces:
  • De lege bak wordt aangevuld vanuit de tweede bak, terwijl de kanban-kaart wordt gestuurd naar de voorraadbeheer of leverancier om de bak opnieuw te vullen.
  • De leverancier vult de tweede bak aan, en het proces herhaalt zich, wat zorgt voor een continue stroom van materialen.

Voordelen van het Two-bin Kanban-systeem

 • Vermindering van Verspilling: Door overmatige voorraadniveaus te vermijden en alleen aan te vullen wat nodig is, helpt het two-bin systeem verspilling in het productieproces te minimaliseren.
 • Verbeterde Efficiëntie: Door voorraad op vraag te beheren, worden productiestilstanden verminderd en wordt de operationele efficiëntie verhoogd.
 • Flexibiliteit en Schaalbaarheid: Het systeem kan gemakkelijk worden aangepast aan veranderende productiebehoeften, waardoor het geschikt is voor bedrijven van verschillende groottes en in verschillende industrieën.
 • Gemak van Implementatie: Het two-bin kanban-systeem is relatief eenvoudig in te stellen en te onderhouden, wat het aantrekkelijk maakt voor veel bedrijven die lean managementprincipes willen implementeren.

Conclusie

Het two-bin kanban-systeem is een effectieve en efficiënte methode voor voorraadbeheer die gebruikmaakt van de principes van het kanban-systeem om de productie te ondersteunen en verspilling te verminderen. Door de vraaggestuurde aanvulling van voorraden zorgt het ervoor dat materialen beschikbaar zijn wanneer ze nodig zijn, zonder onnodige overvoorraad, wat leidt tot kosteneffectiviteit en verbeterde productieprocessen.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank