Kennisbank

UDMO

Wat is UDMO?

UDMO staat voor een analytisch framework dat gebruikt wordt om de scope van metingen te verscherpen en beter te begrijpen welke aspecten van een proces of product worden geanalyseerd. Het UDMO-model zorgt voor duidelijkheid en precisie in de gegevensverzameling en evaluatie, wat cruciaal is voor effectief kwaliteitsmanagement en procesoptimalisatie.

Componenten van UDMO

 1. Unit (Eenheid):
  • Dit verwijst naar het specifieke object, product, of item dat wordt gemeten of geëvalueerd. De ‘Unit’ kan variëren van een fysiek product tot een dienst of een processtap, afhankelijk van de context van de analyse.
 2. Defects (Fouten):
  • Dit zijn de ongewenste uitkomsten, fouten, of afwijkingen die worden geïdentificeerd tijdens de evaluatie van de ‘Unit’. Het vaststellen van defecten is essentieel voor het identificeren van kwaliteitsissues en het initiëren van verbeteringen.
 3. Metrics (Meetwaarden):
  • Dit zijn de specifieke meetwaarden of gegevens die worden gebruikt om de prestaties of kwaliteit van de ‘Unit’ te kwantificeren. Deze meetwaarden zijn cruciaal voor het objectief beoordelen van prestaties en het vaststellen van compliance met kwaliteitsnormen.
 4. Opportunities (Foutmogelijkheden):
  • Dit component verwijst naar de kansen of mogelijkheden binnen het proces waar defecten kunnen optreden. Het identificeren van deze ‘Opportunities’ is belangrijk voor het proactief beheren van risico’s en het verbeteren van processen om fouten te minimaliseren.

Belang van UDMO

 • Consistentie in Metingen: Door duidelijk te definiëren wat en hoe iets gemeten wordt, helpt UDMO bij het waarborgen van consistentie en reproduceerbaarheid in gegevensverzameling.
 • Verbeterde Besluitvorming: Nauwkeurige en goed gedefinieerde gegevens ondersteunen betere analytische inzichten en besluitvorming binnen organisaties.
 • Procesoptimalisatie: Door het identificeren van waar en hoe defecten optreden, kunnen organisaties gerichte verbeteringen aanbrengen die leiden tot hogere efficiëntie en betere kwaliteit.

Conclusie

Het UDMO-framework is een krachtig instrument voor organisaties die streven naar precisie in hun metingen en analyseprocessen. Door de duidelijke structuur die UDMO biedt, kunnen bedrijven hun processen effectiever beheren, hun productkwaliteit verbeteren en meer gefundeerde strategische beslissingen nemen.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank