Kennisbank

Value Stream Mapping (VSM)

Wat is Value Stream Mapping (VSM)?

Value Stream Mapping (VSM) is een tool in Lean management, die gebruikt wordt om het volledige proces van productie of dienstverlening van begin tot eind te visualiseren. Dit hulpmiddel helpt bedrijven om zowel de materiaal- als informatiestromen in kaart te brengen en te analyseren, met als doel het identificeren van verspilling en het optimaliseren van de gehele waardeketen. Hieronder wordt een diepgaande blik geworpen op de elementen, voordelen en toepassingen van VSM.

Kernaspecten van Value Stream Mapping

 1. Visualisatie van Processen:
  • Processtappen: Alle stappen in het proces, van grondstof tot eindproduct, worden gedetailleerd weergegeven.
  • Materiaal- en Informatiestromen: Naast de fysieke materiaalstromen omvat een VSM ook informatiestromen die de besluitvorming en planning ondersteunen.
 2. Identificatie van Waarde Toevoegende en Niet-Waarde Toevoegende Activiteiten:
  • Waarde Toevoegende Stappen: Dit zijn stappen die direct waarde toevoegen aan het product of de dienst, zoals gezien door de ogen van de klant.
  • Niet-Waarde Toevoegende Stappen (Verspilling): Dit zijn activiteiten die geen waarde toevoegen en waar mogelijk geëlimineerd moeten worden.
 3. Klantgerichtheid:
  • VSM focust op het leveren van maximale waarde aan de klant, wat helpt bij het definiëren en verfijnen van wat werkelijk belangrijk is voor het eindproduct.
 4. Herkennen en Elimineren van Verspilling:
  • Verschillende vormen van verspilling (Muda) zoals overproductie, wachttijden en onnodige bewegingen worden geïdentificeerd, met als doel deze te verminderen of te elimineren.
 5. Stroomlijning en Optimalisatie van Processen:
  • Door het stroomlijnen van processen en het verkorten van doorlooptijden, verbetert VSM de efficiëntie en verlaagt het de operationele kosten.
 6. Basis voor Continu Verbeteren:
  • Een VSM dient als een levend document dat voortdurend wordt bijgewerkt en gebruikt als basis voor continue verbeteringsinspanningen binnen de organisatie.
 7. Bevordering van Teamwerk:
  • Het proces van het creëren van een VSM vereist samenwerking tussen verschillende afdelingen en niveaus binnen de organisatie, wat leidt tot een betere communicatie en samenwerking.

Voordelen van Value Stream Mapping

 • Transparantie: Biedt een helder beeld van het huidige proces en de impact van elke stap op het eindproduct.
 • Kostenreductie: Helpt bij het identificeren van overbodige kosten en inefficiënties die kunnen worden geëlimineerd.
 • Verbeterde Klanttevredenheid: Door zich te richten op waarde voor de klant, zorgt VSM voor producten en diensten die beter voldoen aan de klantverwachtingen.
 • Flexibiliteit en Responsiviteit: Maakt organisaties wendbaarder in het reageren op veranderingen in de markt of klantvoorkeuren.

Conclusie

Value Stream Mapping is een krachtige tool binnen Lean management die organisaties helpt bij het visualiseren en optimaliseren van hun processen. Door een duidelijk beeld te geven van waar waarde wordt gecreëerd en waar verspilling optreedt, kunnen bedrijven effectiever opereren, de klantervaring verbeteren en hun concurrentiepositie versterken. VSM is niet alleen een tool voor procesverbetering, maar ook een strategie voor bedrijfstransformatie en innovatie.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank