Kennisbank

Voice of the Business (VOB)

Wat is Voice of the Business (VOB)?

De “Voice of the Business” (VOB) is een concept binnen organisaties dat focust op de interne aspecten en behoeften van een bedrijf. Terwijl de “Voice of the Customer” (VOC) zich richt op de externe klanten en hun behoeften, benadrukt de VOB de interne prioriteiten zoals efficiëntie, kostenbeheersing, en algehele bedrijfsdoelstellingen. Hier is een uitgebreide uitleg van de VOB en zijn rol binnen moderne organisaties.

Definitie en Belang van VOB

 • Interne Klant: De VOB representeert de vereisten en verwachtingen van interne klanten binnen de organisatie, zoals andere afdelingen of teams die afhankelijk zijn van elkaar om hun doelstellingen te bereiken.
 • Strategische Afwegingen: Het helpt het management bij het maken van beslissingen die zowel de bedrijfsdoelstellingen als de klanttevredenheid ondersteunen.

Kernaspecten van VOB

 1. Budgetten en Kostenbeheersing:
  • De VOB bevat kritieke informatie over financiële beperkingen en winstgevendheidsdoelen, wat essentieel is voor duurzame bedrijfsvoering.
 2. Concrete Vereisten:
  • Het duidelijk definiëren van interne behoeften zorgt ervoor dat de organisatie operationeel efficiënt en financieel verantwoordelijk kan handelen.
 3. Balans tussen VOB en VOC:
  • Succesvolle organisaties vinden een evenwicht tussen het voldoen aan de behoeften van externe klanten en het efficiënt managen van interne middelen en doelstellingen.
 4. Managementbeslissingen:
  • Leiders gebruiken VOB om strategische beslissingen te sturen, die de interne en externe doelstellingen van het bedrijf in evenwicht brengen.
 5. Continue Communicatie:
  • Regelmatige updates en feedbacksessies helpen bij het afstemmen van de bedrijfsvoering op de veranderende interne eisen en marktomstandigheden.
 6. Optimalisatie en Efficiëntie:
  • Door inzicht te krijgen in de VOB, kunnen organisaties hun processen verfijnen om beter aan de interne verwachtingen te voldoen.

Voordelen van Effectieve VOB Integratie

 • Verbeterde Interne Coördinatie: Helpt bij het stroomlijnen van processen en zorgt voor betere afstemming tussen verschillende afdelingen.
 • Kostenbesparing: Door focus op efficiëntie en kostenbeheersing kunnen financiële middelen beter worden beheerd.
 • Verhoogde Bedrijfsefficiëntie: Leidt tot optimalisatie van werkprocessen en verbetering van de bedrijfsprestaties.
 • Beter Risicobeheer: Door aandacht te besteden aan zowel interne als externe eisen, worden risico’s beter ingeschat en beheerd.

Conclusie

Voice of the Business is cruciaal voor het behalen van een holistische bedrijfsvoering die zowel interne efficiëntie als externe klanttevredenheid optimaliseert. Door VOB effectief te integreren, kunnen organisaties ervoor zorgen dat alle bedrijfsactiviteiten zijn afgestemd op zowel de bedrijfsdoelstellingen als op de behoeften van de klant, wat leidt tot duurzame groei en succes.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank