Kennisbank

Voice of the Customer (VOC)

Wat is Voice of the Customer (VOC)?

De “Voice of the Customer” (VOC) is een concept in Lean methodologieën, kwaliteitsmanagement en klantgerichte bedrijfsstrategieën. Het omvat het systematisch verzamelen en analyseren van klantinformatie om de behoeften, verwachtingen, voorkeuren en aversies van klanten grondig te begrijpen. Hieronder wordt dieper ingegaan op de VOC en zijn invloed op procesverbetering en klanttevredenheid.

Belangrijke Aspecten van VOC

 1. Klantgerichtheid:
  • De VOC benadrukt het belang van het begrijpen van klantbehoeften als de basis voor alle verbeterinitiatieven en bedrijfsbeslissingen. Het stelt bedrijven in staat hun processen en diensten af te stemmen op de echte vereisten van hun klanten.
 2. Methoden voor Feedbackverzameling:
  • Organisaties gebruiken diverse technieken zoals directe interviews, enquêtes, focusgroepen, klantfeedbackformulieren, en social media analyse om de VOC te verzamelen.
 3. Vertaling naar Acties:
  • Het omzetten van klantfeedback naar actiepunten is cruciaal. Dit kan leiden tot aanpassingen in productontwerp, verbetering van de dienstverlening, en optimalisatie van klantinteracties.
 4. Monitoring van Klanttevredenheid:
  • VOC-initiatieven zijn direct verbonden aan het meten en verhogen van klanttevredenheid. Het helpt organisaties om hun prestaties te benchmarken en te verbeteren in overeenstemming met klantverwachtingen.
 5. Dynamisch Luisteren:
  • Het is van belang om continu naar de VOC te luisteren. Klantvoorkeuren kunnen veranderen, dus een constante evaluatie en aanpassing van strategieën zijn noodzakelijk om relevant te blijven.

Voordelen van VOC

 • Verhoogde Klanttevredenheid: Door nauwkeurig in te spelen op de klantwensen, verhoogt een organisatie haar klanttevredenheid en loyaliteit.
 • Concurrentievoordeel: Organisaties die effectief de VOC toepassen, kunnen zich differentiëren in competitieve markten door superieure klantgerichte producten en diensten aan te bieden.
 • Risicovermindering: Het begrijpen van klantwensen helpt bij het vermijden van misstappen in productontwikkeling en marktstrategieën.
 • Innovatie: VOC kan leiden tot nieuwe ideeën en innovaties die direct inspelen op de uitgesproken en onuitgesproken behoeften van klanten.

Conclusie

De Voice of the Customer is een belangrijk onderdeel van moderne bedrijfsvoering. Het stelt organisaties in staat om diepgaand inzicht te krijgen in klantbehoeften en deze inzichten te gebruiken om betere producten en diensten te leveren, wat uiteindelijk leidt tot een versterkte klantrelatie en bedrijfsgroei.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank