Kennisbank

Lean Management

Wat is Lean Management?

Lean management is een filosofie en een set operationele technieken gericht op het elimineren van verspillingen, het verbeteren van processen en het maximaliseren van waarde voor de klant binnen een organisatie. Het is geworteld in de principes van Lean Manufacturing, die oorspronkelijk zijn ontwikkeld in het Toyota Production System (TPS).

Overzicht van Lean Management

Lean management benadrukt efficiëntie, kwaliteitsverbetering en klantgerichtheid. Het streeft ernaar om alle aspecten van een bedrijf te optimaliseren door de betrokkenheid van medewerkers te vergroten en door het continu verbeteren van werkprocessen.

Kernprincipes van Lean Management

 1. Waardecreatie: Focus op wat daadwerkelijk waarde toevoegt voor de klant en elimineer activiteiten die geen waarde toevoegen.
 2. Waardestroom: Identificeer en analyseer de stroom van materialen en informatie door de organisatie om verspillingen zoals overbodige voorraden, onnodige bewegingen, of wachttijden te elimineren.
 3. Flow: Zorg voor een soepele doorstroom van processen zonder onderbrekingen.
 4. Pull-principe: Baseer productie op daadwerkelijke vraag in plaats van op prognoses.
 5. Perfectie nastreven: Moedig continu verbeteren aan door elke dag verspillingen te identificeren en te elimineren en processen te optimaliseren.

Belangrijkste Technieken en Tools

 • Kaizen: Een Japanse term die ‘verandering ten goede’ betekent, verwijzend naar activiteiten die continu verbeteringen aanbrengen in alle functies.
 • Kanban: Een visueel systeem voor het beheren van werk terwijl het door een proces beweegt, gericht op het creëren van een productie-systeem meer reagerend op de huidige vraag.
 • 5S: Een methode om een schone, geordende en veilige werkomgeving te creëren en te behouden om productiviteit en veiligheid te verbeteren.
 • Value Stream Mapping (VSM): Een tool die wordt gebruikt om de stroom van materialen en informatie visueel weer te geven als een product of dienst zijn waardeketen doorloopt.

Voordelen van Lean Management

 • Efficiëntieverbetering: Door het elimineren van verspillingen worden processen efficiënter en kosteneffectiever.
 • Verhoogde klanttevredenheid: Door zich te concentreren op de behoeften van de klant, verbeteren producten en diensten, wat leidt tot hogere klanttevredenheid.
 • Verbeterde werknemersbetrokkenheid: Medewerkers worden aangemoedigd om actief deel te nemen aan het verbeterproces, wat hun betrokkenheid en tevredenheid kan vergroten.
 • Flexibiliteit: Door het minimaliseren van overhead en het maximaliseren van operationele flexibiliteit, kan de organisatie sneller reageren op veranderingen in de markt.

Samengevat biedt lean management organisaties een raamwerk voor strategische procesverbetering die is ontworpen om operationele efficiëntie en effectiviteit te verbeteren, terwijl het ook de algehele bedrijfscultuur en klantbeleving versterkt.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank