Kennisbank

Werkcel

Werkcel in Lean Manufacturing

Een werkcel in Lean manufacturing is een efficiënt georganiseerde opstelling van resources, zoals machines en werknemers, die is ontworpen om de productie te optimaliseren door het minimaliseren van verspilling en het maximaliseren van de productiestroom. Hieronder wordt dieper ingegaan op de principes en voordelen van werkcellen.

Kernprincipes van Werkcellen

  • Compacte Opstelling: In een werkcel worden machines en werkstations zo opgesteld dat ze de productie stroomlijnen. Alle benodigde tools en materialen zijn binnen handbereik geplaatst, waardoor beweging en tijd tussen processen worden geminimaliseerd.
  • Eén Stuk Flow: Werkcellen zijn vaak ontworpen rond het principe van ‘one-piece flow’, waarbij producten één voor één worden geproduceerd in plaats van in batches. Dit verhoogt de flexibiliteit en efficiëntie en vermindert de doorlooptijd.
  • Multi-functionele Teams: Werknemers in een werkcel zijn vaak getraind om meerdere taken uit te voeren, wat flexibiliteit verhoogt en afhankelijkheid van één werknemer vermindert.

Voordelen van Werkcellen

  • Verminderde Verspilling: Door de nauwe opstelling en het gestroomlijnde proces worden verspillingen zoals overmatige beweging, wachten, en overproductie drastisch verminderd.
  • Snellere Doorlooptijden: Compacte en efficiënte werkcellen verlagen de tijd die nodig is om producten van start tot finish te produceren, wat resulteert in snellere klantleveringen.
  • Verbeterde Kwaliteit: Doordat elk product zorgvuldig en consequent wordt behandeld, wordt de kans op fouten en defecten kleiner.
  • Grotere Medewerkertevredenheid: Werknemers in een werkcel hebben vaak een duidelijker overzicht van het productieproces en voelen zich meer betrokken bij het eindproduct, wat kan leiden tot hogere tevredenheid en productiviteit.

Conclusie

Werkcellen zijn een fundamentele component van Lean manufacturing die een rol spelen in het verhogen van efficiëntie en het verminderen van kosten. 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank