Kennisbank

Yield

Wat is Yield?

Yield is een indicator van hoe goed een proces in staat is om producten of diensten te leveren die voldoen aan specifieke kwaliteitseisen, zonder defecten.

Berekening van Yield:

De formule om Yield te berekenen is:

Yield=Totaal aantal geproduceerde eenheden / Aantal foutloze eenheden ×100%

Waarbij:

  • Aantal foutloze eenheden het aantal eenheden is dat zonder enige vorm van defecten of afwijkingen uit het proces komt.
  • Totaal aantal geproduceerde eenheden verwijst naar het totale aantal eenheden dat tijdens het proces is geproduceerd.

Belang van Yield:

  • Kwaliteitscontrole: Yield helpt bij het beoordelen van de kwaliteit en consistentie van producten of diensten die door een proces worden geproduceerd.
  • Identificatie van problemen: Een lage Yield kan wijzen op onderliggende problemen binnen het proces, zoals inefficiënties, defecte materialen of inadequate werkprocedures.
  • Kostenbeheersing: Door het verbeteren van de Yield kunnen organisaties verspilling verminderen, wat leidt tot kostenbesparingen en een efficiëntere productie.
  • Klanttevredenheid: Hogere Yield-rates vertalen zich vaak in hogere klanttevredenheid, aangezien klanten minder defecte producten ontvangen.

Het verbeteren van de Yield is een belangrijk doel in kwaliteitsmanagementprogramma’s zoals Six Sigma, waar de focus ligt op het minimaliseren van variabiliteit en het maximaliseren van productkwaliteit. Door voortdurend toezicht te houden op en het streven naar een hogere Yield, kunnen bedrijven hun productieprocessen optimaliseren en hun algehele operationele prestaties verbeteren.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank