Kennisbank

Verschil tussen Lean en Six Sigma

Verschil tussen Lean en Six Sigma

Lean en Six Sigma zijn gecombineerd omdat ze, hoewel ze verschillend zijn, complementair zijn. Door de overeenkomsten kunnen ze goed op elkaar aansluiten. De verschillen zorgen ervoor dat er analytische tools en oplossingsopties beschikbaar zijn die het proces, product of dienst zullen verbeteren. Het is vanwege deze overeenkomsten dat beide soorten analyses tegelijkertijd op hetzelfde proces, product of dienst kunnen worden uitgevoerd. Echter zitten er ook enkele verschillen tussen beide vormen.

Overeenkomsten tussen Lean en Six Sigma

Voordat we ingaan op de verschillen tussen Lean en Six Sigma is het van belang om eerst te kijken in hoeverre beide methodes overeenkomen. Hieronder vindt u de belangrijkste overeenkomsten tussen beide methodes:

  • Beide berusten op een definitie van waarde die gebaseerd is op de klantervaring. De klant is koning (of koningin natuurlijk).
  • Beide gebruiken een proces flow mapping benadering om het proces te doorgronden. Zelfs wanneer de analyse gebaseerd is op een product of dienst, is er een proces dat verbonden is met het creëren en leveren van dat product of die dienst.
  • Beide zijn afhankelijk van gegevens voor het bepalen van de huidige prestaties en voor het bepalen van de impact van toekomstige prestaties. De gegevens die in een Lean Sigma project worden verzameld, kunnen vaak worden gebruikt ter ondersteuning van zowel Lean analyse als Six Sigma analyse. De afhankelijkheid van gegevens helpt om ervoor te zorgen dat de echte hoofdoorzaak wordt geïdentificeerd.
  • Beide worden toegepast met behulp van verbeteringsprojecten die doorgaans worden uitgevoerd door een klein cross-functioneel team. De duur van het project en de omvang van het team zal afhangen van de omvang en de omvang van het proces, product of dienst dat wordt geanalyseerd voor verbetering.

Er zijn echter enkele verschillen in de twee benaderingen. Deze verschillen leiden niet tot een conflict, maar bieden meerdere paden die kunnen worden gebruikt om een vergelijkbare bestemming te bereiken. Het is dan ook echt niet zo dat er een van de methodes beter is dan de anderen. Sterker nog,  door de combinatie van de verschillende methodes bent u in staat om zoveel mogelijk voordeel te ondervinden van beide opties. Dit zijn de volgende verschillen:

  • Andere focus voor probleemidentificatie – Lean is gericht op afval (muda, mura, muri) en Six Sigma is gericht op variatie.
  • Verschillende soorten technieken – Lean gebruikt voornamelijk visuele technieken voor zowel analyse als het creëren van oplossingen die worden ondersteund met data-analyse. Six Sigma gebruikt voornamelijk statistische technieken voor analyse en oplossingscreatie die worden ondersteund met datavisualisatie. Dit leidt tot een mythe dat Lean gemakkelijker is dan Six Sigma, omdat de visuele analyse van Lean eenvoudig te begrijpen is, terwijl veel mensen geïntimideerd zijn door de numerieke analyse van Six Sigma. De realiteit is dat beide soorten analyses eenvoudig uit te voeren zijn met de huidige statistische ondersteuningstools.
  • Verschillende soorten documentatie voor de oplossing – de Lean oplossing is gedocumenteerd met een herziene Value Stream Map die leidt tot veranderingen in workflows. De Six Sigma-oplossing is gedocumenteerd met wijzigingen in de instellingsprocedures en het controleplan voor het bewaken van het proces en het reageren op veranderingen.

Wil je meer weten over Lean? Volg dan onze online Lean Green Belt training.

Op jouw tempo –  wanneer en waar je maar wilt. En na afloop ontvang je een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service.

De Lean-training waarbij jíj het tempo bepaalt.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank