Kennisbank

Waarom een lean management training volgen?

Een Lean management training volgen?

Lean management is een techniek die is ontwikkeld om verspillingen in processen te verminderen en de waarde van producten of diensten te maximaliseren. Dit is waar het bij Lean allemaal om draait. Het is ontstaan uit een idee van Toyota, ook wel het Toyota Production System genoemd.

Het toepassen van Lean management kan bijdragen aan een efficiënter werkproces, minder verspilling en verbetering van de kwaliteit van het eindproduct. Om deze reden is het volgen van een Lean Management training van groot belang. Tijdens deze training leer je hoe je Lean methodes kunt toepassen in de dagelijkse praktijk en hoe je verspilling kunt verminderen.

Een Lean Management opleiding biedt veel voordelen voor zowel medewerkers als het bedrijf als geheel. Door medewerkers op te leiden in Lean management, kunnen zij beter begrijpen hoe ze verspilling kunnen verminderen en waarde kunnen toevoegen aan het productieproces. Dit kan leiden tot een verhoging van de productiviteit en kwaliteit, waardoor klanten meer tevreden zullen zijn.

Een Lean Management training kan worden gevolgd door medewerkers op verschillende niveaus, van werknemers op de werkvloer tot leidinggevenden. Het biedt de mogelijkheid om Lean principes te integreren in alle aspecten van het bedrijf, waardoor er een cultuur van continu verbeteren ontstaat.

Het idee achter Lean management

Het idee achter Lean management is om de hoogste waarde te bieden aan de klanten door het verminderen van procesverspilling. Dit wordt bereikt door middel van verschillende technieken zoals stroomdiagrammen, just in time, totaal kwaliteitsmanagement, herinrichting van de werkplek en totaal productief onderhoud.

Bij het toepassen van Lean management is het belangrijk om de waarde vanuit het oogpunt van de klant te bepalen, aangezien de klant altijd koning is. Dit wordt gedaan door de volgende principes te hanteren:

  1. Identificeer de waarde: bepaal de waarde vanuit het perspectief van de klant.
  2. In kaart brengen van de waardestromen: identificeer de stappen in de waardestroom van elk product en elimineer stappen die niet productief zijn.
  3. Creëer de flow: zorg ervoor dat de stappen die waarde creëren op de juiste manier worden doorgevoerd om de klant zo snel mogelijk te bereiken.
  4. Zorg voor een pull: zodra de flow op gang is gezet, trekken klanten waarde uit het product. Dit is van essentieel belang om te zien wat er moet veranderen om verspilling in het bedrijf tegen te gaan.
  5. Zoek naar perfectie: blijf de waarde specificeren, waardestromen vaststellen, niet-productieve stappen elimineren en flow en pull initiëren totdat er sprake is van een volledig geperfectioneerde bedrijfsvoering.

Om Lean management effectief toe te passen, zijn de juiste tools en training nodig. Het volgen van een Lean Management training kan helpen bij het begrijpen en toepassen van de principes van Lean management. Dit kan leiden tot een efficiënter werkproces, minder verspilling en verbetering van de kwaliteit van het eindproduct, wat uiteindelijk bijdraagt aan tevreden klanten en een gezonde bedrijfsvoering.

Lean management filosofie

De filosofie achter Lean management richt zich op het creëren van een prettige flow waardoor alles in het bedrijf soepel verloopt. Dit kan worden bereikt door verspilling te verminderen en processen op de meest effectieve manier uit te voeren.

Lean management is meer dan alleen een set tools en technieken, het is een echte filosofie die niet zomaar kan worden geïmplementeerd in een bedrijf. Het verbetert de kwaliteit, vermindert defecten en verhoogt de flexibiliteit van de productie. Hoewel obstakels en problemen nog steeds kunnen voorkomen, biedt een Lean management training de kennis en vaardigheden om deze effectief aan te pakken.

Het implementeren van Lean management kan bijdragen aan een efficiëntere bedrijfsvoering, minder verspilling en een hogere klanttevredenheid. Het volgen van een Lean management cursus kan helpen bij het begrijpen en toepassen van de principes en technieken van Lean management en bijdragen aan een succesvolle implementatie ervan in het bedrijf.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank