Kennisbank

Waarom een Lean training volgen?

Waarom is het volgen van een Lean training belangrijk?

Steeds meer bedrijven zien de voordelen in van de Lean methodiek voor het continu verbeteren en elimineren van verspillingen. Om hen te ondersteunen zijn er diverse organisaties, waaronder Lean.nl, die Lean trainingen aanbieden. Training is een essentieel onderdeel van het implementeren van Lean. Het gebruik van een externe Lean training kan voor de meeste bedrijven de beste resultaten opleveren, vooral wanneer het concept van Lean nieuw is voor het managementteam.

Natuurlijk zijn niet alle Lean trainingen hetzelfde en daarom is het belangrijk om te weten waar u op moet letten bij het evalueren van de mogelijkheden. Hier zijn de top 5 zaken die u kunt verwachten van een kwalitatieve Lean training:

 1. Een duidelijke uitleg van de Lean-filosofie en de principes die daarbij horen.
 2. Praktische tools en technieken om Lean toe te passen in uw bedrijf.
 3. Begeleiding bij het implementeren van Lean in uw organisatie.
 4. Mogelijkheid tot maatwerk en aanpassing aan uw specifieke bedrijfssituatie.
 5. Certificering en erkenning van uw Lean-kennis en vaardigheden.

Het volgen van een kwalitatieve Lean training zal uw bedrijf in staat stellen om processen te verbeteren, verspillingen te verminderen en klanttevredenheid te verhogen. Investeer in uw medewerkers en de toekomst van uw bedrijf door het volgen van een Lean training bij Lean.nl.

Wat is Lean en wat zijn de voordelen?

Om ervoor te zorgen dat een organisatie Lean volledig omarmt, is het belangrijk dat iedereen begrijpt hoe Lean voordelen biedt voor het bedrijf en wat er nodig is om het te begrijpen. Of u nu kiest voor het geven van Lean-trainingen aan elke medewerker of voor een andere aanpak, het communiceren met de medewerkers over de redenen waarom de organisatie voor Lean heeft gekozen is altijd een goed idee.

Een belangrijk onderdeel van het begrijpen van Lean is het leren van de termen die binnen de methodiek worden gebruikt en die uniek zijn voor de aanpak. Om uw team zinvolle gesprekken te laten voeren terwijl u uw implementatie bespreekt, moeten alle betrokkenen dezelfde taal spreken. Zo staat Kaizen bijvoorbeeld voor continue verbetering door middel van kleine aanpassingen en verbeteringen. Het is echter onwaarschijnlijk dat uw medewerkers deze termen kennen zonder Lean-training.

De Vijf Principes van Lean

In veel Lean trainingen wordt veel tijd besteed aan het begrijpen van de vijf principes die ten grondslag liggen aan beslissingen in een Lean organisatie. De vijf principes van Lean zijn gebaseerd op het idee dat er altijd ruimte is voor verbetering en dat het elimineren van verspilling en het optimaliseren van processen de beste manier is om waarde te leveren aan de klant en tegelijkertijd kosten te besparen. De vijf principes zijn als volgt:

 1. Het specificeren van de waarde van het product: Het eerste principe, het specificeren van de waarde van het product, is gericht op het begrijpen van wat de klant echt waardevol vindt en hoe het product aan die behoeften kan voldoen. Dit is de basis voor het creëren van waarde voor de klant en het bepalen van wat er nodig is om deze waarde te leveren.
 2. Het beschrijven van de waarde stroom van elk product of dienst: Het tweede principe, het beschrijven van de waarde stroom van elk product, gaat over het identificeren van alle stappen die nodig zijn om het product te leveren en het begrijpen van hoe deze stappen bijdragen aan de waarde voor de klant. Door deze waarde stroom in kaart te brengen, kan een organisatie verspillingen identificeren en elimineren.
 3. Het stroomlijnen van het proces: Het derde principe, het maken van de waarde stroom zonder onderbrekingen, gaat over het creëren van een gestroomlijnd proces waarbij de stroom van producten of diensten niet wordt onderbroken door verspillingen of inefficiënties. Dit zorgt voor een snellere levering van producten en een verhoogde efficiëntie.
 4. Pull werken: Het vierde principe, houdt in dat een organisatie moet reageren op de vraag van de klant en alleen producten of diensten moet leveren wanneer de klant erom vraagt. Dit zorgt voor een efficiëntere productie en minder verspilling.
 5. Het nastreven van perfectie: Het vijfde en laatste principe, het nastreven van perfectie, houdt in dat een organisatie voortdurend moet streven naar verbetering en dat er altijd ruimte is voor optimalisatie van de processen en eliminatie van verspillingen. Dit principe vormt de basis voor continue verbetering en innovatie in een Lean organisatie.

  De 5S methode

Naast de 5 principes van Lean zijn de 5S-methode ook van groot belang bij de implementatie van Lean. De 5S-methode omvat de Japanse woorden seiri (sort), seiton (set in order), seiso (shine), seiketsu (standardize) en shitsuke (sustain). De 5S-methode richt zich op het organiseren en structureren van de werkplek om de efficiëntie en productiviteit te verbeteren. In Lean trainingen worden de 5S-en uitgebreid behandeld om ervoor te zorgen dat medewerkers deze principes begrijpen en kunnen toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden.

Voortdurende verbetering

Een hoogwaardig Lean trainingsprogramma benadrukt dat Lean geen eindbestemming is, maar een voortdurend proces van aanpassing en verbetering om perfectie na te streven. De training laat zien wat de voordelen zijn van continue verbetering en hoe dit kan leiden tot een betere efficiëntie en kwaliteit van het werk. Voor iedereen die graag een Lean training wil volgen, is er veel informatie te vinden op de website van Lean.nl. Door het volgen van een Lean training kan uw bedrijf aanzienlijk verbeteren op het gebied van processen en resultaten.

Investeer in de toekomst van uw bedrijf en volg een Lean training bij Lean.nl! Leer de vijf principes van Lean, de 5S-methode en hoe u voortdurende verbetering kunt toepassen om uw bedrijfsprocessen te optimaliseren en verspillingen te verminderen. Neem vandaag nog contact op met Lean.nl voor meer informatie en maak uw bedrijf klaar voor succes!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank