Kennisbank

Waarom heet Toyota geen Toyoda?

Toyota

Hoe de naam Toyoda veranderde naar Toyota:

Van oorsprong heette dit bedrijf Toyoda, opgericht door Sakichi Toyoda. Ze produceerden geautomatiseerde en gemotoriseerde weefgetouwen die wereldwijd werden geëxporteerd. Kiichiro Toyoda, Sakichi’s zoon, nam later het bedrijf over en zag de kans om de autobranche in te gaan.

Toyoda logo
Logo Toyoda

Kiichiro Toyoda, de oprichter van een van ‘s werelds grootste autofabrikanten, besloot zijn bedrijf Toyota te noemen. Dit had te maken met Japanse bijgelovige overtuigingen. Er heerst inderdaad veel bijgeloof in het oosten.

Een voorbeeld hiervan is een ervaring die ik eens had in Hongkong, waar ik bezig was met een aantal lean-trajecten. Ik moest naar de vierde verdieping en merkte op dat er in de lift geen knop was met het cijfer 4. In het oosten wordt het getal vier namelijk beschouwd als een ongeluksgetal.

In Japan wordt het getal 10 als ongelukkig beschouwd, terwijl 8 als geluksgetal wordt gezien.

Dit heeft alles te maken met de naamkeuze voor Toyota. In het Japanse Katakana-schrift zijn er 10 penseelstreken nodig om “Toyoda” te schrijven, terwijl “Toyota” slechts 8 streken vereist. Hierdoor wordt de naam “Toyota” als gelukkiger beschouwd.

Toyota

Er zijn nog meer van dergelijke bijgelovige overtuigingen. Er gaat zelfs een gerucht dat er onder de bekleding van een Toyota-auto een munt wordt geplaatst voor geluk. Dit blijft voor mij ook slechts een gerucht, aangezien ik nog nooit een Toyota heb gesloopt.

Niet alleen is Toyota uitgegroeid tot een van de grootste autofabrikanten, ook hun productiesysteem is wereldwijd bekend. Het Toyota Production System is zo’n systeem. Wij kennen dit als ‘lean’. De techniek van Jidoka (stop the line) komt rechtstreeks van het weefgetouw en dit hebben ze doorgevoerd bij het bouwen van auto’s.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank