Muda zijn de verspillingen in het proces waar medewerkers in een Lean organisatie dagelijks bezig zijn deze te elimineren. Er zijn door Taiichi Ohno zeven en 1 Muda’s benoemd:
Oorspronkelijk had Taiichi Ohno zeven verspillingen onderkent. Later is hier door Shigeo Shingo een achtste verspilling aan toegevoegd: het verspillen van talent (Skills). Het niet benutten van de kennis van de medewerkers. Deze verspillingen worden herkend en aangepakt. Dit wordt door de medewerkers zelf georganiseerd.
Naast Muda hebben we ook Mura als verspilling. Dit is onbalans en variatie in het proces. Hierdoor is er geen Flow.
Bijvoorbeeld: als het op maandag in een proces ontzettend druk is en op vrijdag heel rustig. Hollen en stilstaan en brandjes blussen is hier een mooi voorbeeld van.
Bij Lean gaat men uit van de volgende twee wetten veroorzaakt door MURA:
Vaak zijn processen niet opelkaar afgestemd waardoor Mura ontstaat.
Het verminderen van Mura, is van belang in lean organisaties. Variatie wordt in processen opgevangen door bijvoorbeeld extra capaciteit en extra voorraden. Meer Mura leidt tot meer muda (verspillingen).
Met een Yamazumi Analyse kan je de Mura in de analyseren.
Naast Muda en Mura hebben we ook Muri als verspilling. Muri betekent inspannend werk. Bijvoorbeeld overbelasting van mens of machine. Werknemers die te vaak en te lang moeten overwerken of te veel taken verrichten dan gezond is. Machines die structureel overbelast worden gaan op den duur kapot.
Overbelasting kan voorkomen bij zowel mens als machine.
Een van de kernprincipes van Lean is respect voor mensen. Zorg ervoor dat je medewerkers geen herhaaldelijke bewegingen maken die schadelijk, verspillend of onnodig zijn. Gebruik hulpmiddelen om zwaar werk te verminderen. Zorg ervoor dat de belasting bij mensen minimaal is.
Een online Lean-training volgen? Op het moment dat het jou uitkomt? Dat kan bij Lean.nl. Via e-learning behaal je jouw Lean-certificaat online.