Kennisbank

Wat Betekent Just In Time? | Lean Green Belt Training

Wat is Just in Time (JIT)

Just-in-time (JIT) is een productiesysteem dat zich richt op het precies op tijd leveren van wat de klant of leverancier nodig heeft. Door alleen te produceren wat nodig is, wanneer het nodig is en in de hoeveelheid die nodig is, niet meer en niet minder, wordt verspilling in het productieproces geminimaliseerd. Het hele systeem wordt gesynchroniseerd met de vraag van de klant, waarbij de takttijd een belangrijke rol speelt.

Om JIT goed te laten functioneren, zijn er verschillende technieken die toegepast kunnen worden, zoals produceren volgens de takttijd, gestandaardiseerd werk, snelle omstelling, continue flow, pull en geïntegreerde logistiek. Deze technieken zorgen voor flexibiliteit en een constante stroom van producten of diensten naar de klant.

Een belangrijk aspect van JIT is het voorkomen van verspilling, zoals overproductie, overvoorraad en wachttijden. Door de productie af te stemmen op de vraag van de klant, worden deze vormen van verspilling tot een minimum beperkt.

Wil je weten of jouw proces gebruik maakt van JIT? Stel dan de volgende vragen aan jezelf en je team: wat is het volgende werk? Waar of van wie komt het werk? Hoe lang duurt het om het te doen? Waar moet het vervolgens naartoe? Wanneer moet het daar naartoe? Als iedereen deze vragen kan beantwoorden, dan is er sprake van stroom en wordt er gewerkt volgens de JIT-filosofie.

Het JIT-systeem wordt vaak toegepast in Lean productie, waarbij de nadruk ligt op het minimaliseren van verspilling en het creëren van waarde voor de klant. Door JIT toe te passen kan de productie efficiënter en effectiever worden ingericht, waardoor er meer ruimte ontstaat voor verbetering en groei.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank