Kennisbank

Wat betekent Lean?

Wat betekent Lean? 

In het bedrijfsleven duiken steeds vaker vragen op zoals “Wat is Lean?” en “Wat betekent Lean?”. Lean is een bewezen managementfilosofie die zich richt op het maximaliseren van klantwaarde door het minimaliseren van verspillingen. Het is een aanpak die bedrijven helpt om efficiënter en effectiever te werken door het identificeren en elimineren van verspillingen in processen, wat resulteert in een betere kwaliteit van producten en diensten voor de eindgebruiker. Kortom, Lean streeft naar een gestroomlijnde organisatie waarin alleen waarde-toevoegende activiteiten worden uitgevoerd, en alle overbodige processen worden geschrapt.

Geschiedenis achter Lean

De geschiedenis van Lean vindt zijn oorsprong in het begin van de 20e eeuw, maar het werd pas echt bekend in de jaren ’40 en ’50 dankzij het Toyota Production System (TPS). Dit systeem, ontwikkeld door Taiichi Ohno en Eiji Toyoda, legde de basis voor wat we vandaag de dag kennen als Lean management. TPS was gericht op het elimineren van verspilling, het bevorderen van een gestroomlijnde productie en het verbeteren van de kwaliteit van de geproduceerde goederen.

De term ‘Lean’ zelf werd voor het eerst geïntroduceerd in 1988 door John Krafcik in zijn artikel “Triumph of the Lean Production System.” Later, in 1990, populariseerden James P. Womack, Daniel T. Jones en Daniel Roos de Lean filosofie met hun boek “The Machine That Changed the World.”

Sindsdien heeft Lean zich verder ontwikkeld en is het toegepast in een breed scala van industrieën, waaronder dienstverlening, gezondheidszorg, onderwijs en overheid. Lean heeft zich bewezen als een effectieve methode voor het optimaliseren van processen en het leveren van maximale waarde aan klanten, ongeacht de sector of bedrijfstak.

Wat zijn de acht verspillingen van Lean

In de Lean filosofie zijn de acht verspillingen belangrijk om te begrijpen en te elimineren om efficiëntie en effectiviteit binnen een organisatie te bereiken. Deze verspillingen zijn geïdentificeerd met de afkorting “TIMWOODS”, die elk van de acht verspillingen vertegenwoordigt:

 • Transport
 • Inventory
 • Motion
 • Waiting
 • Overprocessing
 • Overproduction
 • Defect
 • Skills

Elke verspilling heeft een negatief effect op de waarde die aan de klant wordt geleverd en vermindert de efficiëntie van het bedrijf. Door elk van deze verspillingen te herkennen en aan te pakken, kunnen organisaties hun processen stroomlijnen, kosten verminderen en de klanttevredenheid verhogen.

Voor verdere analyse van de acht verspillingen van Lean en praktische tips over hoe je ze kunt herkennen en elimineren in jouw organisatie, verwijzen we je graag naar ons uitgebreide artikel over dit onderwerp: Klik hier om verder te lezen over de 8 verspillingen.

Lean Belts

Binnen Lean hoor je regelmatig een kleur van een Belt. Bijvoorbeeld Lean Green Belt. Lean training en certificering zijn gestructureerd rond verschillende “Belt” niveaus, die de vaardigheden en expertise van een individu binnen de Lean methodologie weerspiegelen. Van White Belt tot Master Black Belt, elke stap in deze leertrajecten stelt professionals in staat om hun kennis van Lean-principes en -tools te verdiepen, waardoor ze beter in staat zijn om continue verbeteringen in hun organisatie te bevorderen.

De verschillende Lean Belt-niveaus omvatten:

 1. White Belt: Een introductie in Lean-principes en basisbegrippen.
 2. Yellow Belt: Bewustwording van Lean, met een focus op het identificeren van verspillingen en het ondersteunen van verbeterinitiatieven.
 3. Orange Belt: Een tussenstap tussen Yellow Belt en Green of Black Belt, gericht op het verbreden van Lean-kennis.
 4. Green Belt: Een diepgaande studie van Lean-tools, met de toepassing van PDCA (Plan-Do-Check-Act) en DMAIC (Define-Measure-Analyze-Improve-Control) om verbeterprojecten te leiden.
 5. Black Belt: Een full-time projectleider, verantwoordelijk voor het initiëren, plannen en uitvoeren van complexe Lean-projecten.
 6. Master Black Belt: Een ervaren Black Belt, in staat om Lean-training te geven en te begeleiden bij het oplossen van complexe problemen binnen de organisatie.

Voor meer informatie over Lean Belt-training en certificering, nodigen we je uit om ons uitgebreide artikel te lezen dat dieper ingaat op elk van deze niveaus en de bijbehorende vaardigheden en verantwoordelijkheden. Klik hier om meer te lezen over de verschillende kleuren Belts.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank