Kennisbank

Wat Is 1 Taak En 3 Personen In Lean? | Lean Green Belt

Het 1 & 3 / 3 & 1 principe is een methode in Lean Management en wordt steeds meer toegepast binnen organisaties om de flexibiliteit te vergroten. Het idee achter het principe is om ervoor te zorgen dat medewerkers op meerdere plaatsen inzetbaar zijn en dat er geen gaten vallen in de stroom van het werk.

Het principe houdt in dat elke taak op elk moment door 3 personen kan worden gedaan en dat elke persoon 3 taken beheerst. Dit betekent dat als een medewerker afwezig is, er altijd 2 andere medewerkers zijn die de taak kunnen overnemen en dat de medewerkers ook breder inzetbaar zijn in het proces. Dit verhoogt de flexibiliteit van de organisatie en vermindert het risico op stilstand van het proces.

Een factor in het toepassen van het 1 & 3 / 3 & 1 principe is het bijhouden van de competenties van medewerkers. Dit wordt visueel gemaakt in het competentiematrix, waarin de vaardigheden en taken van medewerkers worden bijgehouden. Door dit overzichtelijk te maken, kan de organisatie snel zien welke medewerkers inzetbaar zijn op welke taken en welke medewerkers nog extra training nodig hebben.

Het 1 & 3 / 3 & 1 principe is een effectieve manier om de flexibiliteit van een organisatie te vergroten en ervoor te zorgen dat het proces niet stilvalt bij afwezigheid van een medewerker. Door het bijhouden van de competenties van medewerkers kan dit principe ook in de praktijk worden gebracht.

 

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank