Kennisbank

Wat is 5S Lean?

Als het aankomt op het toepassen van Lean principes binnen een onderneming bestaat er nog altijd een hele hoop onduidelijkheid. Een vraag die wij regelmatig krijgen is waar 5S Lean voor staat. Wij laten u in dit artikel alles zien wat u moet weten omtrent deze methode voor het optimaliseren van de processen bij jou in de onderneming.

De definitie van 5S Lean training

5S vertegenwoordigt Japanse woorden die de stappen van een proces van de werkplaatsorganisatie beschrijven. Deze Japanse woorden kunnen ook wel als volgt worden vertaald:

  • Seiri (Sort)
  • Seiton (Straighten, Set)
  • Seiso (Shine, Sweep)
  • Seiketsu (Standardize)
  • Shitsuke (Sustain)

In eenvoudige termen helpt de 5S-methode om een spullen op de werkplek te verwijderen die niet langer nodig zijn (sort), de items te organiseren om de efficiëntie en de doorstroming te optimaliseren (straighten), het gebied schoon te maken om problemen gemakkelijker te identificeren (shine), kleurcodering en labels toe te passen om consistent te blijven met andere gebieden (standardize) en gedrag te ontwikkelen dat de werkplek georganiseerd houdt op de lange termijn (sustain). Het wordt ook wel 6S of 5S+S (toevoegen van Safety of Security) of zelfs 7s (toevoegen van Spirit en Safety) genoemd. Niet te verwarren met Six Sigma (vaak geschreven als 6s). 5S is gebaseerd op het CANDO systeem dat Henry Ford in het begin van de 20e eeuw ontwikkelde.

De 5S stappen in beeld gebracht

Om het u wat makkelijker te maken hebben we de 5S stappen hieronder op een rijtje gezet:

  • Sort (seiri) – Onderscheid maken tussen noodzakelijke en onnodige dingen, en het wegwerken van wat u niet nodig hebt. Verwijder voorwerpen die niet worden gebruikt – verouderde materialen, kapotte apparatuur, overbodige apparatuur, bestanden op de computer, metingen die u niet meer gebruikt. Vraag het personeel om alle items te markeren waarvan zij denken dat ze niet nodig zijn, dit verbetert het begrip over de noodzaak en het gebruik.
  • Straighten (seiton) – De praktijk van ordelijke opslag, zodat het juiste item efficiënt (zonder afval) op het juiste moment gepakt kan worden, toegankelijk voor iedereen. Zorg ervoor dat alles zijn eigen plekje krijgt.
  • Shine (seiso) – Creëer een schone werkplek zonder afval, vuil en stof zodat problemen gemakkelijker kunnen worden geïdentificeerd (lekken, morsen, overmaat, schade, enz.). De hoofdoorzaken van vuil identificeren en het juiste proces bepalen.  Slechts één activiteit op een werkplek per keer.
  • Standardize (seiketsu) – Het opstellen van normen voor een nette en schone werkplek. Dit zorgt ervoor dat de veranderingen blijven en niet verloren zullen gaan na verloop van tijd.
  • Sustain (shitsuke) – Gedrag en gewoonten implementeren om de gevestigde normen op de lange termijn te handhaven en de organisatie van de werkplek zo in te stellen om op de lange termijn goede resultaten te blijven boeken.

Online module 5S

Leren hoe je een 5S toepast? Dan is deze 5S online module iets voor jou. Niet meteen een volledige Lean-opleiding voor je kiezen: maar wel die Lean-bites op je bord waarmee je meteen aan de slag kunt.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black Belt

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank