Kennisbank

Wat is 5S Lean?

Wat is 5S Lean? – De sleutel tot een georganiseerde en efficiënte werkomgeving

Bij het implementeren van Lean-principes binnen een organisatie kunnen er veel vragen en onzekerheden ontstaan. Een veelvoorkomende vraag is: “Wat is 5S Lean?” In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over deze methode om de processen binnen jouw organisatie te optimaliseren en een gestroomlijnde werkomgeving te creëren.

5S Lean: Een introductie

5S Lean is een gestructureerde aanpak om een georganiseerde, schone en efficiënte werkomgeving te creëren. Deze methode is ontstaan in Japan en is nauw verbonden met het Toyota Productiesysteem. Het is opgebouwd rond vijf stappen, die elk met een ‘S’ beginnen – vandaar de naam 5S. Het systeem is ontworpen om verspilling te verminderen, de productiviteit te verhogen, een cultuur van continue verbetering te bevorderen en de veiligheid te vergroten.

De 5S’en van Lean

De vijf stappen van 5S Lean zijn:

 1. Seiri (Sorteren): Elimineer onnodige items en houd alleen de essentiële zaken in de werkruimte. Dit vermindert de hoeveelheid rommel en maakt het gemakkelijker om de benodigde materialen en gereedschappen te vinden.

 2. Seiton (Ordenen): Organiseer de overgebleven items op een logische en gestructureerde manier. Dit maakt het eenvoudiger om te vinden wat je nodig hebt en vermindert de tijd die wordt besteed aan het zoeken naar materialen en gereedschappen.

 3. Seiso (Schoonmaken): Houd de werkplek schoon en netjes. Dit helpt niet alleen om een aangename werkomgeving te creëren, maar vermindert ook de kans op ongelukken en verhoogt de levensduur van de materialen en gereedschappen.

 4. Seiketsu (Standaardiseren): Creëer gestandaardiseerde processen voor het onderhouden van de eerste drie S’en. Dit zorgt ervoor dat iedereen in de organisatie dezelfde methoden volgt en maakt het gemakkelijker om de 5S-principes te handhaven.

 5. Shitsuke (In stand houden): Maak een cultuur van discipline en betrokkenheid om de 5S-principes te onderhouden. Dit omvat regelmatige controles en evaluaties om ervoor te zorgen dat de werkplek georganiseerd en efficiënt blijft.

De 5S-methode is een gestructureerde aanpak om de werkplek te organiseren en te optimaliseren. In eenvoudige termen helpt 5S bij het verwijderen van overbodige items op de werkplek (Sorteren), het organiseren van de overgebleven items om efficiëntie en doorstroming te bevorderen (Schikken), het schoonmaken van het gebied om problemen snel te identificeren (Schoonmaken), het toepassen van kleurcodering en labels voor consistentie in verschillende gebieden (Standaardiseren) en het ontwikkelen van gedrag dat de werkplek op de lange termijn georganiseerd houdt (Standhouden).

5S, 6S en 7S?

In sommige gevallen wordt 5S uitgebreid naar 6S, 5S+S of zelfs 7S, waarbij extra principes zoals Veiligheid (Safety) of Beveiliging (Security) en Geestdrift (Spirit) worden toegevoegd om een nog vollediger systeem te creëren. Het is belangrijk op te merken dat 5S niet hetzelfde is als Six Sigma (vaak geschreven als 6S), dat een andere methode is voor het verbeteren van bedrijfsprocessen door variatie en fouten te verminderen.

CANDO-systeem van Henry Ford

De 5S-methode vindt zijn oorsprong in het CANDO-systeem.

Het CANDO-systeem, ontwikkeld door Henry Ford, is een werkplek organisatie methode die de basis legde voor de moderne 5S-methode in Lean Manufacturing. CANDO is een acroniem dat staat voor

 • Cleaning up
 • Arranging
 • Neatness
 • Discipline
 • Ongoing improvement.

De elementen van het CANDO-systeem zijn:

 1. Cleaning up (schoonmaken) – Het handhaven van een schone en georganiseerde werkplek om afval en inefficiënties te minimaliseren.
 2. Arranging (ordenen) – Items en gereedschappen organiseren op een manier die de efficiëntie en productiviteit verbetert.
 3. Neatness (netheid) – Het waarborgen van netheid en orde in de werkplek, zodat werknemers gemakkelijk kunnen vinden wat ze nodig hebben.
 4. Discipline (discipline) – Het ontwikkelen van gedrag en gewoonten die de werkplek georganiseerd en netjes houden.
 5. Ongoing improvement (voortdurende verbetering) – Het continu evalueren en verbeteren van werkprocessen en omgevingen om optimale efficiëntie en productiviteit te bereiken.

Het CANDO-systeem heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de 5S-methode, die nu een centrale rol speelt in Lean Manufacturing en het verbeteren van de efficiëntie in de werkplek.

De voordelen van 5S Lean

Het implementeren van 5S Lean binnen jouw organisatie kan leiden tot tal van voordelen, waaronder:

 • Verhoogde productiviteit: Een georganiseerde en gestructureerde werkomgeving maakt het gemakkelijker voor medewerkers om hun taken efficiënt uit te voeren.
 • Verminderde verspilling: Door onnodige items te elimineren en processen te stroomlijnen, kunnen bedrijven verspilling verminderen en kosten besparen
 • Verbeterde veiligheid: Een schone en georganiseerde werkplek vermindert de kans op ongevallen en letsel, wat leidt tot een veiligere werkomgeving voor medewerkers.
 • Betere kwaliteit: Door een gestandaardiseerd systeem te hanteren en continue verbetering na te streven, kunnen organisaties de kwaliteit van hun producten of diensten verhogen.
 • Grotere betrokkenheid van medewerkers: Het betrekken van medewerkers bij het 5S-proces bevordert een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid, wat leidt tot een grotere betrokkenheid bij het werk en de organisatie.
 • Verhoogde klanttevredenheid: Een efficiëntere en effectievere organisatie kan leiden tot snellere levertijden, een hogere kwaliteit van producten of diensten en een betere algehele klantervaring.
 

Ben je klaar om de kracht van 5S te benutten binnen jouw organisatie? Wacht niet langer en laat je inspireren door de impact die 5S kan hebben op je werkplek en uiteindelijk op de klantervaring.

Ontdek onze online 5S-module!

Zet vandaag nog je eerste stappen in de wereld van 5S met onze boeiende online module. Geen zware, uitgebreide Lean-opleiding, maar hapklare Lean-bites die je direct kunt toepassen en die je helpen bij het implementeren van de 5S-principes in jouw organisatie.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank