Kennisbank

Wat Is Business Non Value Added? | Lean Green Belt

Lean en Business Non Value Added (BNVA)

Business Non Value Added (BNVA) activiteiten zijn activiteiten die geen waarde toevoegen aan het eindproduct of de dienst, maar wel noodzakelijk zijn om het proces goed te laten verlopen. Vaak zijn dit activiteiten die gedaan moeten worden vanwege bureaucratische of wettelijke redenen, zoals rapportages, administratieve activiteiten of wet- en regelgeving activiteiten.

Lean-principes stellen dat organisaties zich moeten richten op het minimaliseren van Non Value Added (de verspillingen) en BNVA-activiteiten om de efficiëntie en klanttevredenheid te verhogen. BNVA-activiteiten zijn namelijk een vorm van verspilling en kunnen leiden tot onnodige kosten en vertragingen in het proces.

Het is daarom van belang om naast de verspillingen (Muda) ook de BNVA-activiteiten in kaart te brengen en te evalueren welke stappen geëlimineerd of gestroomlijnd kunnen worden. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van tools zoals een Makigami diagram of Value Stream Map.

Makigami diagram en Value stream mapping zijn tools die zich richten op het identificeren van de waardestroom van het product of de dienst en het in kaart brengen van alle stappen die nodig zijn om het product of de dienst te leveren. Het stelt organisaties in staat om een duidelijk beeld te krijgen van alle BNVA-activiteiten en deze te elimineren of te verbeteren om de efficiëntie en klanttevredenheid te verhogen.

Door het minimaliseren van BNVA-activiteiten kunnen organisaties de kosten verlagen, de doorlooptijd verkorten en de kwaliteit van het product of de dienst verbeteren. Dit zorgt voor een betere concurrentiepositie en hogere klanttevredenheid. Het is daarom belangrijk voor organisaties om zich te richten op het minimaliseren van BNVA-activiteiten en het optimaliseren van de waardestroom van het product of de dienst.

Het in kaart brengen van verspillingen (Muda) is belangrijk voor het succesvol implementeren van Lean management in je organisatie. Een Lean Green Belt training biedt je de kennis en ervaring die nodig zijn om een effectieve Lean leider te worden en waardevolle verbeteringen in je organisatie te realiseren. Investeer in je professionele ontwikkeling en overweeg deel te nemen aan onze Lean Green Belt training.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank