Kennisbank

Wat is de rol van de Lean Master Black Belt?

Wat is de rol van een Lean Master Black Belt?

Een Lean Master Black Belt is een expert die verantwoordelijk is voor het strategisch inzetten van Lean en continu verbeteren binnen een organisatie. Deze professional speelt een belangrijke rol bij het promoten en ondersteunen van verbeteringsactiviteiten in alle bedrijfsonderdelen, inclusief leveranciers en klanten. Een Lean Master Black Belt moet een breed scala aan verantwoordelijkheden op zich nemen om deze rol goed te kunnen vervullen.

Belangrijkste verantwoordelijkheden van een Lean Master Black Belt

Een Lean Master Black Belt is verantwoordelijk voor het bieden van mentoring en ondersteuning aan Lean Black Belts, Lean Green Belts en Lean Six Sigma teams om de verbeteringsinstrumenten te gebruiken die geschikt zijn voor een specifiek probleem. Ze helpen bij het ontwikkelen en implementeren van organisatorische metrieken en dashboards, ontwikkelen en herzien van het Six Sigma-curriculum, geven klassikale trainingen en fungeren als contactpersoon met externe organisaties bij het geven van Lean-trainingen. Ook netwerken met andere Lean Master Black Belts is een belangrijke taak.

Hoe wordt u een Lean Master Black Belt?

Het worden van een Lean Master Black Belt vereist veel ervaring en vaardigheden in Lean Six Sigma en leiderschap. Lean Black Belts kunnen hun cross-functionele ervaringen en leiderschapsrol in de verbeterteams gebruiken om door te groeien in hun carrière. Sommige Lean Black Belts willen in de toekomst interne consultants voor hun bedrijf worden en ontwikkelen een persoonlijke visie om de deskundige te zijn en teams op een meer adviserende manier te ondersteunen. Deze kandidaten zijn geschikt voor de functie van Lean Master Black Belt.

Interne of externe ontwikkeling?

Veel bedrijven worstelen met de vraag of ze Lean Master Black Belts moeten inhuren of intern moeten opleiden. Interne ontwikkeling heeft als voordeel dat de Lean Master Black Belts de processen, structuur, formele en informele netwerken van het bedrijf kennen en beter begrijpen hoe ze zich door de organisatie moeten navigeren. Ook werken ze vaak voor een lager salaris. Aan de andere kant leveren extern ingehuurde Lean Master Black Belts sneller resultaten op omdat ze geen training hoeven te volgen. Bovendien bieden ze een frisse en externe kijk op de organisatie.

Een Lean Master Black Belt speelt een cruciale rol bij het inzetten van Lean en continu verbeteren binnen een organisatie. Het is een verantwoordelijke functie die een breed scala aan vaardigheden vereist, zoals kennis van Lean Six Sigma en leiderschap. Bedrijven moeten afwegen of ze Lean Master Black Belts intern willen opleiden of extern willen inhuren om aan hun behoeften te voldoen.

Lean Master Black Belt training

Wil jij de vaardigheden en kennis opdoen om een Lean Master Black Belt te worden? Ontdek dan de Japan studiereis van Lean.nl gecombineerd met de Lean Master Black Belt training, een één week durende opleiding in Japan waar je de principes van Lean tot in de puntjes leert beheersen en een certificaat van een Europees instituut verdient. Schrijf je vandaag nog in en word een expert in Lean en continu verbeteren!. Klik hier voor meer informatie over de Lean Master Black Belt training.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank