Kennisbank

Wat is een impactanalyse?

Impact/Effort-matrix in Lean, met vier categorieën voor projectprioritering: Quick Wins (hoge impact, lage effort), Major Projects (hoge impact, hoge effort), Fill Ins (lage impact, lage effort), en Thankless Tasks (lage impact, hoge effort). Deze impactanalyse wordt gebruikt in Lean-management om projecten te beoordelen op basis van hun impact en benodigde inspanning, waardoor teams hun middelen effectiever kunnen inzetten.

Impactanalyse in Lean: Hoe je de juiste verbeterprojecten selecteert

Bij Lean draait alles om het elimineren van verspilling en het optimaliseren van processen om zo meer waarde voor de klant te creëren. Maar met zoveel mogelijke verbetertrajecten kan het lastig zijn om te bepalen waar je de focus op moet leggen. Hier komt de impactanalyse om de hoek kijken.

Een impactanalyse helpt je om selecties en prioriteiten te stellen op basis van de impact en relevantie van een project. In deze blog gaan we dieper in op wat een impactanalyse is, hoe je deze gebruikt in Lean en hoe je hiermee de juiste verbeterprojecten en oplossingen kunt kiezen.

Wat is een impactanalyse?

Een impactanalyse is een gestructureerde methode om de potentiële impact van een project of idee (oplossing) te beoordelen en te prioriteren. Hierbij wordt de impact afgewogen tegen de relevantie en significatie van het project. In Lean wordt een impactanalyse vaak gebruikt bij het selecteren van verbetertrajecten of na een brainstormsessie, wanneer er veel ideeën op tafel liggen. Het is een waardevolle tool om te bepalen welke projecten de meeste waarde toevoegen en welke het minst effectief zijn.

Hoe selecteer je een verbeterproject?

Als je organisatie veel ideeën of verbeterpunten heeft verzameld, bijvoorbeeld door feedback van klanten (Voice of the Customer) of interne brainstormsessies, is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Een impactanalyse kan helpen bij het filteren van deze ideeën en het kiezen van de meest waardevolle projecten.

Een goed gedefinieerd verbeterproject dat pijnpunten aanpakt, betekent nog niet dat het de juiste keuze is om uit te voeren. Om te beoordelen of een project zinvol is, kijk je naar twee factoren: significantie en relevantie.

  • Significantie: Hoe groot is de invloed van het project op het probleem of de situatie die je wilt verbeteren? Heeft het een aanzienlijke impact op de klanttevredenheid, kostenreductie of procesoptimalisatie?
  • Relevantie: Hoe belangrijk is het project in de context van de huidige bedrijfsdoelen en prioriteiten? Lost het een urgent probleem op?

Door verbeterprojecten op basis van deze criteria te beoordelen, kun je al een eerste selectie maken van de projecten die het meest de moeite waard zijn.

Wil je meer leren over Lean?

Schrijf je vandaag nog in voor onze online Lean Black Belt-training en ontvang direct 20% korting met de code “lean20“. Ontwikkel waardevolle vaardigheden, verbeter processen effectief en maak jezelf onmisbaar binnen jouw organisatie.

Twijfel je nog of een online Lean-training iets voor jou is? Begin gratis met onze Lean White Belt-training en ontdek de voordelen zelf!

Wacht niet langer — begin vandaag en breng jouw vaardigheden naar een hoger niveau!

Hoe stel je prioriteiten binnen projecten?

Als je eenmaal de projecten hebt geïdentificeerd die significant en relevant zijn, kan het alsnog nodig zijn om verdere prioriteiten te stellen. Niet elk project kan tegelijk uitgevoerd worden, en sommige vragen meer tijd of middelen dan anderen. Een handige tool hiervoor is de Impact/Effort-matrix.

De Impact/Effort Matrix

De Impact/Effort-matrix helpt je om de impact van een project af te wegen tegen de hoeveelheid tijd, middelen en inspanning (effort) die nodig zijn om het te voltooien. Hiermee kun je eenvoudig bepalen welke projecten prioriteit hebben en welke je beter kunt laten liggen.

De matrix verdeelt projecten in vier categorieën:

  1. Quick Wins: Dit zijn projecten die relatief weinig inspanning vragen, maar een grote impact hebben. Deze projecten bieden snel resultaat en zijn daarom ideaal om direct op te pakken.
  2. Major Projects: Deze projecten hebben een grote impact, maar vereisen ook veel tijd en middelen. Denk bijvoorbeeld aan complexe ICT-projecten. Hoewel ze essentieel zijn, kunnen ze langer duren voordat ze resultaat opleveren.
  3. Fill-Ins: Dit zijn projecten met een lage impact en lage inspanning. Ze kunnen uitgevoerd worden als er tijd over is, maar zijn geen prioriteit.
  4. Thankless Tasks: Deze projecten kosten veel inspanning en leveren weinig op. Het is verstandig om deze te vermijden en je middelen in te zetten voor projecten met meer waarde.

Impactanalyse in actie

Stel je voor dat je binnen je organisatie meerdere ideeën hebt verzameld om klanttevredenheid te verbeteren. Na een brainstormsessie liggen er tien mogelijke verbeterprojecten op tafel. Je kunt deze nu analyseren op basis van hun impact en effort, en ze categoriseren in de Impact/Effort-matrix.

Een project dat een kleine procesaanpassing vereist en direct merkbare voordelen voor de klant biedt, kan bijvoorbeeld een Quick Win zijn. Aan de andere kant kan een grootschalige herstructurering van het IT-systeem, hoewel belangrijk, als een Major Project worden geclassificeerd.

Door de Impact/Effort-matrix te gebruiken, kun je snel bepalen welke projecten het meeste opleveren voor de minste inspanning en welke je beter kunt uitstellen of zelfs vermijden.

Conclusie

Een impactanalyse is een onmisbaar hulpmiddel binnen Lean om weloverwogen beslissingen te nemen over welke verbeterprojecten prioriteit moeten krijgen. Door de impact van een project af te wegen tegen de benodigde inspanning, kun je je middelen effectiever inzetten en de klantwaarde maximaliseren. De Impact/Effort-matrix is een praktische tool om deze beslissingen te ondersteunen en helpt je om snel te zien welke projecten je direct kunt aanpakken en welke je beter kunt laten liggen.

Verder lezen over Lean? Ontdek hier meer interessante artikelen:

Portret van Anend Harkhoe, de eigenaar van lean.nl en een deskundige Lean specialist, met een vriendelijke glimlach, gekleed in een stijlvolle blazer over een polo shirt.
Anend Harkhoe
Lean Consultant & Trainer | MBA in Lean & Six Sigma | Oprichter van Lean.nl & DMAIC.com
Met uitgebreide ervaring in de zorg (ziekenhuizen, VVT, GGZ, huisartsenpraktijken), het bank- en verzekeringswezen, de productiesector, de foodsector, consulting, ICT-dienstverlening en de overheid, neemt Anend je graag mee in de wereld van Lean en Six Sigma. Hij gelooft in de kracht van mensen, actie en experimenteren. Bij Lean.nl en DMAIC.com draait alles om direct toepasbare kennis en praktijkgerichte trainingen. Lean is geen theorie, maar een ‘way of life’ die je moet ervaren. Van de karaokebar in Tokio tot de lessen van Toyota – Anend maakt Lean tastbaar en toepasbaar. Lean.nl organiseert inspirerende trainingen en studiereizen naar Lean-bedrijven in Japan, zoals Toyota. Contact: anend@lean.nl


Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank