Kennisbank

Wat Is Een Pilot Test? | Lean Green Belt Training

Wat is een Pilot?

Een pilot is een (geheel of gedeeltelijke) test van een voorgestelde oplossing die op kleine schaal wordt uitgevoerd om de effecten van die oplossing beter te begrijpen. Het is een methode om de haalbaarheid, uitvoerbaarheid en effectiviteit van een oplossing te evalueren voordat deze op grote schaal wordt geïmplementeerd. Door te leren van de pilot, kan de oplossing op grote schaal effectiever worden geïmplementeerd en gefinetuned. Een pilot kan worden uitgevoerd op verschillende gebieden, zoals bijvoorbeeld in de zorg, technologie, productieprocessen of in de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten.

Hoe voeren we een pilot effectief uit? Hier zijn 8 richtlijnen om te volgen:

  1. Maak een plan om de pilot uit te voeren: een goed plan is essentieel voor een succesvolle pilot.
  2. Maak een datacollectieplan: zorg voor een duidelijk evaluatieplan en stem af wie welke data zal verzamelen.
  3. Communiceer de aanpak en strategie: transparantie voorkomt verspilling en helpt iedereen op dezelfde lijn te krijgen.
  4. Scholing en training personeel: zorg dat iedereen weet wat er van hen verwacht wordt om de pilot tot een succes te maken.
  5. Voer de pilot en data collectie uit volgens plan: dit geldt voor alle taken en onderdelen van de pilot.
  6. Evalueer de effectiviteit van de oplossing: beoordeel de nieuwe prestaties van het proces en toets deze aan het verbeterdoel.
  7. Stel vast of er mogelijk nog meer (resterende) oorzaak-gevolg relaties bestaan die kunnen helpen het verbeterdoel te bereiken.
  8. Evalueer de uitvoering van de gehele pilot: leer van de uitvoering van de pilot en stel vragen om te verbeteren.

Een succesvolle pilot kan ons helpen bij het bereiken van ons verbeterdoel en kan de weg vrijmaken voor een effectieve implementatie op grotere schaal. Door deze richtlijnen te volgen, kunnen we ervoor zorgen dat onze pilot testen goed verlopen en dat we de gewenste resultaten behalen.

Wil je ook graag succesvolle verbeteringen doorvoeren binnen jouw organisatie? Start dan met het uitvoeren van pilots! Ontdek de kracht van pilots en leer hoe je deze op de juiste manier uitvoert. Neem contact op om te bespreken hoe we jouw organisatie kunnen ondersteunen in het uitvoeren van succesvolle pilots.

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank