Kennisbank

Wat Is Een Simulatie? | Lean Green Belt Training

Hoe simulatie kan helpen bij Lean proces optimalisatie

Simulatie is een concept in Lean. Het is een methode om werkprocessen te optimaliseren door de werkelijkheid na te bootsen in een gecontroleerde omgeving. Door middel van een bijvoorbeeld een test of pilot kan worden geanalyseerd hoe een proces verandert en zich ontwikkelt in de loop van de tijd.

Er zijn verschillende manieren om simulaties toe te passen. Een van de meest gebruikte is het gebruik van software, waarmee een computermodel wordt gemaakt dat het proces nabootst. Een andere manier is gamification, waarbij het proces in spelvorm wordt nagebootst. Zo kan bijvoorbeeld een simulatie worden gemaakt met lego of andere materialen om het proces inzichtelijk te maken en fouten op te sporen.

Een derde manier om een simulatie uit te voeren is door het proces zelf na te bootsen. Dit kan bijvoorbeeld door een activiteit fysiek uit te voeren en daarbij de doorlooptijden en eventuele fouten te meten. Dit geeft een goed beeld van hoe het proces in werkelijkheid verloopt en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Een simulatie heeft als voordeel dat het in een gecontroleerde omgeving uitgevoerd wordt, waarin fouten kunnen worden opgespoord en verbeteringen kunnen worden aangebracht. De resultaten van een simulatie kunnen worden gebruikt om in de werkelijkheid verstandige beslissingen te nemen en fouten te vermijden.

Simulatie is daarom een belangrijk concept in Lean manufacturing. Door gebruik te maken van simulatie kunnen werkprocessen worden geoptimaliseerd en kan de efficiƫntie worden verbeterd. Hierdoor wordt niet alleen tijd en geld bespaard, maar wordt ook de kwaliteit van het eindproduct verbeterd. Als bedrijf kun je hierdoor competitiever worden en betere resultaten behalen.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank