Kennisbank

Wat Is Een Spaghetti Diagram? | Lean Green Belt

Het gebruik van spaghetti-diagrammen in Lean manufacturing

Een spaghetti diagram – ook wel loopschema genoemd – is een handig instrument voor het analyseren van verkeer of beweging binnen een proces. Het diagram visualiseert de route die een ‘product’ aflegt door de organisatie of de route die een werknemer aflegt om de taak te voltooien. Hierdoor wordt duidelijk waar inefficiënties plaatsvinden en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Om een spaghetti-diagram te maken, teken je eerst een plattegrond van de werkplek en markeer je het begin en einde van het proces. Vervolgens teken je een lijn vanaf het beginpunt van het proces tot het proces het werkgebied verlaat. Hierbij markeer je de gebieden waar het proces inefficiënt is en waar verbeteringen nodig zijn. Het meten van het aantal meters dat bewogen wordt, kan helpen bij de kwantitatieve analyse.

Met een spaghetti diagram kun je de werkvloer anders inrichten om het aantal transportbewegingen te verminderen. Het is daarbij belangrijk om ook naar 5S te kijken bij het herinrichten van de werkvloer. Door het gebruik van een spaghetti-diagram worden inefficiënties duidelijk zichtbaar en kunnen er gerichte verbeteringen worden aangebracht.

Een voorbeeld van het gebruik van een spaghetti-diagram is bijvoorbeeld het analyseren van de verplaatsing van materiaal binnen een magazijn. Het diagram laat dan zien waar de inefficiënties plaatsvinden en waar verbeteringen nodig zijn om de verplaatsing van materiaal te optimaliseren.

Kortom, een spaghetti diagram is een handig hulpmiddel voor het analyseren van verkeer of beweging binnen een proces. Door de inefficiënties in het proces duidelijk in kaart te brengen, kunnen er gerichte verbeteringen worden aangebracht en kan de werkvloer anders worden ingericht om het aantal transportbewegingen te verminderen.

Ben jij op zoek naar manieren om de efficiëntie van jouw werkprocessen te verbeteren? Overweeg dan om een spaghetti-diagram te maken! Dit handige hulpmiddel kan je helpen inefficiënties in het proces op te sporen en gerichte verbeteringen aan te brengen. Ga vandaag nog aan de slag en optimaliseer jouw werkprocessen met behulp van een spaghetti-diagram.

Wil je meer weten over processen? Volg dan onze online Lean Green Belt training.

Op jouw tempo –  wanneer en waar je maar wilt. En na afloop ontvang je een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service.

De Lean-training waarbij jíj het tempo bepaalt!

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank