Kennisbank

Wat Is Een Waterspider In Lean? | Lean Green Belt

De rol van de Waterspin: Efficiëntie en Flow in het Productieproces

De waterspin, ook wel waterspider of Mizusumashi genoemd, speelt een  rol in het productieproces voor  het bevoorraden van materialen, het assisteren bij omstellingen en het beschikbaar stellen van hulpmiddelen. Het doel van de waterspin is om de ‘flow’ in het proces te bevorderen, zodat operators zich volledig kunnen concentreren op hun kerntaken.

De taken van de Waterspin

De waterspin zorgt voor een constante aanvoer van materialen en neemt lege containers en kanban-kaarten mee langs de productielijn. Dit stelt medewerkers in staat om ononderbroken te werken in hun werkcel, waardoor de efficiëntie van het productieproces toeneemt.

In de werkcel, die meestal een U-vorm heeft, werken medewerkers binnen de U. De waterspin bevoorraadt de werkcel van buiten de U, vaak meerdere keren per dag (Pitch). De aanvoer wordt gereguleerd door Kanban- of Polka-systemen. Hierdoor ontstaat er een scheiding tussen voetgangers en transport, en zijn materialen direct zichtbaar voor de gebruikers.

Gestandaardiseerd Proces

Het proces van de waterspin is gestandaardiseerd: op vaste momenten en volgens een vaste route vult de waterspin materialen aan, neemt hij eindproducten mee en is hij verantwoordelijk voor het verzamelen van kanban-kaarten en afval. Materialen staan op vaste plekken, visueel aangegeven met behulp van de 5S-methode.

De waterspin: Een veelzijdige rol

Afhankelijk van de grootte van het werkgebied en de materiaaleisen is de rol van de waterspin vaak geen fulltime taak. Toch zijn hun rondes op gezette tijden cruciaal om ervoor te zorgen dat medewerkers niet zonder materiaal komen te zitten. De waterspin moet grondige kennis hebben van de materialen, gereedschappen en werkmethoden van het proces dat ze ondersteunen. Bij bedrijven als Toyota wordt deze rol als dermate belangrijk beschouwd dat waterspinnen vaak doorgroeien naar een supervisor functie.

Optimaal gebruik van de Waterspin

Om optimaal gebruik te maken van een waterspin, is het belangrijk om vaste plekken voor dozen, bakken etc., denk aan 5s en visual management.

Word een Lean-expert op jouw eigen tempo met Lean.nl. Volg online een volwaardige Lean training en behaal een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service. Leer waar en wanneer je maar wilt.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank