Kennisbank

Wat Is FIFO? | Lean Green Belt Training

Lean Manufacturing: FIFO Principe voor Efficiënt Voorraadbeheer

Lean Manufacturing is een managementfilosofie die zich richt op het elimineren van verspilling en het verbeteren van de efficiëntie van productieprocessen. Een van de belangrijke principes binnen Lean is het FIFO-principe (First-In-First-Out), dat helpt bij het beheren van voorraden en het minimaliseren van wachttijden. In dit artikel zullen we het FIFO-principe in detail bespreken en twee praktijkvoorbeelden geven om het concept beter te begrijpen.

FIFO binnen Lean Manufacturing:

FIFO is een van de drie type Pull systemen binnen Lean en wordt toegepast wanneer One-Piece-Flow niet mogelijk is. Het principe houdt in dat het item dat het eerst binnenkomt, ook het eerst weer uit het systeem gaat. Hierdoor worden voorraden beheerd en klein gehouden, wat leidt tot een vermindering van verspilling en een betere efficiëntie.

Voorbeeld 1: FIFO in een winkel

In een winkel wordt het FIFO-principe vaak toegepast bij het beheren van de voorraad op de schappen. Nieuwe artikelen worden achteraan in het schap geplaatst, zodat klanten eerst de oudere artikelen pakken. Dit voorkomt dat oudere producten verouderen en uiteindelijk worden weggegooid, wat resulteert in minder verspilling en een beter voorraadbeheer.

Voorbeeld 2: FIFO in dienstverlenende organisaties

Ook in dienstverlenende organisaties kan het FIFO-principe worden toegepast. In dit geval zorgt het ervoor dat klanten die als eerste een vraag hebben gesteld, ook als eerste een antwoord krijgen. Dit helpt bij het organiseren van de workflow en het minimaliseren van wachttijden, wat leidt tot een betere klanttevredenheid en efficiëntere processen.

Het FIFO-principe is een belangrijk onderdeel van Lean Manufacturing en kan een belangrijke rol spelen in het beheren van voorraden en het verbeteren van de efficiëntie van productie- en dienstverleningsprocessen. Door het toepassen van dit principe kunnen organisaties verspilling verminderen, wachttijden minimaliseren en uiteindelijk de kwaliteit van hun producten en diensten verbeteren.

“Ontdek de kracht van Lean Manufacturing en til uw bedrijf naar een hoger niveau! Schrijf u nu in voor onze Lean trainingen en leer hoe u verspilling elimineert, en processen optimaliseert.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank