Kennisbank

Wat Is Gestandaardiseerd Werken? | Lean Green Belt

Lean en Gestandaardiseerd Werk: De sleutel tot efficiëntie en kwaliteit

Gestandaardiseerd werk is een essentieel concept binnen Lean management en biedt tal van voordelen voor organisaties die zich inzetten voor continu verbeteren. Het zorgt voor veiligheid op de werkplek, effectief gebruik van personeel en machines, vastleggen van vaardigheden, borging van verbeteringen en fungeert als basis voor training en naslagwerk voor medewerkers.

Lean en gestandaardiseerd werk zijn nauw met elkaar verbonden. Gestandaardiseerd werk vormt de basis voor verbeteringen en helpt variatie (Mura) in het proces te elimineren. Door huidige werkmethoden vast te leggen en overeenstemming te bereiken over de werkwijze, kunnen teams sneller tot effectieve verbeteringen komen.

Wat is gestandaardiseerd werk?

Gestandaardiseerd werk is een gedetailleerde beschrijving van een proces, inclusief werktijd, specifieke volgorden of activiteiten en de voorraad van gedefinieerd werk in uitvoering. Het dient als een standaard waarmee het werkelijke proces wordt vergeleken en vormt de basis voor verbeteringen. Afwijkingen van de standaard vereisen actie en aanpassingen.

Vijf stappen om gestandaardiseerd werk te implementeren:

1-Afbakening van het proces:

Bepaal welk deel van het proces of welke activiteit de standaard betreft. Identificeer de leveranciers en klanten binnen dit proces. Een SIPOC (Supplier Input Process Output Customer) is een handig hulpmiddel om dit in kaart te brengen.

2-KPI’s en voorschriften:

Identificeer werktijden, procestijden, wachttijden, kwaliteitseisen en andere voorschriften waaraan het proces moet voldoen. Wat zijn de huidige protocollen en zijn deze nog steeds relevant?

3-Volgorde van de stappen:

Documenteer de procedure met een stapsgewijze beschrijving van hoe het werk moet worden uitgevoerd.

4-Bepaal de benodigde middelen:

Identificeer de minimale en maximale hoeveelheid middelen die nodig zijn om een vloeiende voortgang te garanderen. Update en maak voorschriften indien nodig.

5-Vastleggen:

Leg de standaarden vast zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Wanneer de standaard verandert, leg dan de nieuwe situatie vast als de nieuwe standaard. Standaarden worden vaak vastgelegd in een Standard Operating Procedure (SOP), de meest gangbare term voor werkinstructies.

In de wereld van Lean management is gestandaardiseerd werk een essentieel onderdeel van het streven naar efficiëntie en kwaliteit. Door gestandaardiseerd werk te implementeren, kunnen organisaties continu verbeteren, verspilling verminderen en een cultuur van continue verbetering bevorderen.

Ben je klaar om je kennis van standaarden naar een hoger niveau te tillen? Schrijf je in voor onze online Lean Green Belt training!

Leer op jouw tempo, waar en wanneer het jou uitkomt. Aan het einde van de cursus ontvang je een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service.

Ontdek de Lean-training die zich aanpast aan jóuw tempo.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank