Kennisbank

Wat Is Kaikuku? | Lean Green Belt Training

Kaikaku: Radicale Verandering voor Doorbraken in Lean Processen

In de wereld van Lean management bestaan er verschillende benaderingen om verbetering en efficiëntie te realiseren. Naast de bekende Kaizen-methode, die zich richt op gestage, geleidelijke verandering, is er Kaikaku. Kaikaku richt zich op grote en fundamentele veranderingen die een doorbraak kunnen betekenen voor organisaties. In dit stuk verkennen we het concept van Kaikaku en hoe het kan bijdragen aan succesvolle en ingrijpende veranderingen in Lean-processen.

Kaikaku, soms ook breakthrough kaizen, flow kaizen of system kaizen genoemd, gaat over het realiseren van ingrijpende veranderingen, zoals de implementatie van een geheel nieuw systeem. In tegenstelling tot Kaizen, waarbij de focus ligt op continue, stapsgewijze verbeteringen, is Kaikaku gericht op het snel realiseren van een doorbraak. Een voorbeeld hiervan is een Kaikaku-actie, ook wel Kaizen blitz genoemd, waarbij een gehele fabriek wordt schoongeveegd en opnieuw ingericht.

Bij het plannen van een Kaikaku is het belangrijk om vooruit te denken, aangezien de veranderingen vaak groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan een productiefaciliteit die volledig wordt getransformeerd om de materiaal- en productstroom te verbeteren, of een warenhuis dat de tuinafdeling inruilt voor een voedselafdeling. Dit zijn radicale veranderingen waarbij voorafgaande planning essentieel is om operationele verstoringen tot een minimum te beperken.

Een effectieve methode om Kaikaku-planning te ondersteunen, is het 3P-model: Production, Preparation, Process. Dit model helpt bij het vermijden van verspilling en het maximaliseren van middelen en investeringen tijdens de uitvoering van een Kaikaku.

Kaikaku is een krachtige Lean-methodologie die gericht is op het realiseren van grote en fundamentele veranderingen binnen organisaties. Door Kaikaku toe te passen, kunnen bedrijven snel en effectief doorbraken bereiken die leiden tot aanzienlijke verbeteringen in hun processen. Het is belangrijk om vooraf te plannen en het 3P-model te gebruiken om de kans op succes te vergroten en de impact op de organisatie te minimaliseren.

Interesse in het verbeteren van jouw Lean-vaardigheden? Schrijf je in voor onze online Lean Green Belt training en verdiep je kennis van Lean-processen, waaronder Kaikaku. Meld je nu aan en behaal een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank