Kennisbank

Wat is Lean en wat is het niet? Een kijk op Lean-principes

Wat is Lean en wat is het niet? Een kijk op Lean-principes

Als je ooit hebt gehoord van de term ‘Lean’ en je jezelf afvraagt wat het betekent of hoe het je organisatie kan helpen, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel verkennen we wat Lean is en wat het niet is, en bespreken we de kernprincipes en hoe je Lean kunt implementeren in jouw organisatie.

Wat is Lean?

Lean is een dynamische en veelzijdige aanpak die toegepast wordt binnen organisaties om processen te optimaliseren en efficiënter te werken. Deze aanpak onderscheidt zich door drie essentiële componenten die nauw met elkaar samenhangen:

 1. Een Filosofie: Lean omvat een diepgewortelde filosofie die gericht is op het creëren van een cultuur van continu verbeteren, waarbij iedereen binnen de organisatie betrokken is bij het optimaliseren van processen en het verhogen van de waarde voor de klant.
 2. Een Methode: Lean biedt een gestructureerde methode voor het analyseren en verbeteren van processen, zodat organisaties effectiever en efficiënter kunnen werken. Deze methode richt zich op het identificeren en elimineren van verspillingen, het stroomlijnen van workflows en het maximaliseren van klantwaarde.
 3. Tools en Technieken: Om de filosofie en methode van Lean in de praktijk te brengen, zijn er diverse tools en technieken beschikbaar. Deze hulpmiddelen stellen organisaties in staat om processen systematisch te analyseren, problemen te identificeren, en gerichte verbeteringen door te voeren.

In essentie is Lean een geïntegreerde benadering die organisaties helpt om effectiever te werken, de klanttevredenheid te verhogen, en duurzaam succes te behalen door het combineren van een sterke filosofie, een praktische methode en krachtige tools en technieken.

Kernprincipes van Lean: een focus op continu verbeteren

Lean legt de nadruk op het voortdurend optimaliseren (Daily Improvement) van processen binnen organisaties om betere resultaten te bereiken. Dit streven naar verbetering wordt gekenmerkt door de volgende kernprincipes:

 • Dagelijkse verbetering van processen: Lean stimuleert een cultuur waarin iedereen binnen de organisatie zich inzet voor dagelijkse verbeteringen van processen, wat leidt tot betere prestaties op de lange termijn.
 • Beperking van variatie in processen voor voorspelbare productie en levering: Lean richt zich op het minimaliseren van variatie in processen, zodat een consistent en voorspelbaar niveau van productie en levering kan worden gegarandeerd.
 • Just-in-Time levering: Lean benadrukt het belang van het leveren van producten en diensten precies op het moment dat ze nodig zijn, om voorraadkosten te minimaliseren en de algehele efficiëntie te verhogen.
 • Onderhouden van langetermijnrelaties met alle belanghebbenden: Lean erkent het belang van het opbouwen en onderhouden van duurzame relaties met alle betrokken partijen, zoals werknemers, managers, eigenaren, leveranciers, distributeurs, gemeenschappen, de maatschappij en het milieu. Dit zorgt voor een harmonieuze en succesvolle samenwerking op lange termijn.

Door deze kernprincipes te volgen, kunnen organisaties die Lean toepassen een cultuur van continue optimalisatie creëren, wat leidt tot betere prestaties en een hogere klanttevredenheid.

Op de korte termijn kan Lean worden gezien als een verzameling hulpmiddelen en technieken die worden ingezet om problemen in processen op te lossen. Op de lange termijn kan Lean worden beschouwd als een filosofie die zich richt op het bevorderen van een cultuur van voortdurende verbetering binnen een organisatie. Dit betekent dat iedereen binnen de organisatie zich inzet voor het creëren van waardestromen in processen, het elimineren van verspillingen en het streven naar foutloze leveringen om zo maximale toegevoegde waarde te bieden met minimale inspanningen en de beste kwaliteit voor de klant.

Lean: efficiëntie, kwaliteit en waardecreatie als kernwaarden

Lean is een werkwijze die in het teken staat van het betrekken van alle medewerkers in de organisatie bij het nastreven van drie centrale doelen:

 1. Het creëren van waardestromen in processen voor de klant: Lean richt zich op het optimaliseren van processen zodat de klant de best mogelijke waarde ontvangt. Dit betekent het identificeren en verbeteren van de stappen in een proces die de meeste waarde toevoegen en het minimaliseren of elimineren van de stappen die geen waarde toevoegen.
 2. Het elimineren van verspillingen: Lean streeft ernaar om verspillingen in processen te identificeren en te elimineren. Dit omvat het verminderen van overbodige stappen, het minimaliseren van wachttijden en het voorkomen van onnodige kosten. Door verspillingen te elimineren, kunnen organisaties hun efficiëntie en effectiviteit verbeteren.
 3. Eerste keer goed (first time right): Lean benadrukt het belang van het bereiken van de hoogste kwaliteit bij de eerste poging. Dit betekent het voorkomen van fouten en het verlagen van de kosten die gepaard gaan met het herstellen van fouten. Door een cultuur van “eerste keer goed” te bevorderen, kunnen organisaties hun klanttevredenheid verhogen en hun reputatie voor kwaliteit versterken.

In de kern streeft Lean ernaar om maximale toegevoegde waarde te leveren met minimale inspanning en de hoogste kwaliteit voor de klant. Door deze principes te hanteren, kunnen organisaties niet alleen hun efficiëntie en productiviteit verhogen, maar ook de klanttevredenheid verbeteren en een duurzaam concurrentievoordeel behalen.

Wat Lean niet is:

Hoewel Lean een veelomvattende aanpak is die je vaak in verschillende vormen tegenkomt, zijn er enkele belangrijke aspecten die Lean niet vertegenwoordigt:

 1. Geen vage theorie of hype: Lean is een bewezen en effectieve methode voor het optimaliseren van processen in organisaties. Het is gebaseerd op solide principes en heeft in tal van bedrijven succesvolle resultaten opgeleverd.
 2. Geen moeilijke aanpak: Lean is toegankelijk en kan eenvoudig worden toegepast, ongeacht de omvang van een organisatie. Het kan klein beginnen en organisch groeien naarmate de organisatie verder evolueert en zich aanpast.
 3. Geen kortetermijnoplossing: Lean is geen snelle oplossing die problemen onmiddellijk oplost. In plaats daarvan biedt Lean duurzame, langetermijnoplossingen door het gebruik van beproefde tools en technieken die al geruime tijd bestaan en hun effectiviteit hebben bewezen.
 4. Niet alleen “minder”: Hoewel Lean zich richt op het verminderen van verspilling, fouten en doorlooptijden, gaat het verder dan alleen “minder”. Lean zorgt ook voor “meer” door medewerkers te voorzien van meer kennis, autonomie en flexibiliteit, wat leidt tot een hogere productiviteit en meer tevreden klanten.

Nu je een beter beeld hebt van wat Lean is en wat het niet is, ben je klaar om de voordelen van Lean binnen jouw organisatie te verkennen en te profiteren van de kracht van continu verbeteren. Lean kan je helpen om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen en een uitstekende klantervaring te bieden.

Hoe Lean te implementeren in jouw organisatie

Als je enthousiast bent over het implementeren van Lean-principes in jouw organisatie, volgen hier enkele stappen om je op weg te helpen:

 1. Begrijp de basisprincipes van Lean: Verdiep je in de filosofie, methoden, tools en technieken van Lean, zodat je een solide basis hebt om mee te werken.
 2. Identificeer waarde-stromen: Analyseer de processen in jouw organisatie om te begrijpen hoe waarde wordt gecreëerd en geleverd aan de klant. Dit helpt je om mogelijke verbeterpunten en verspillingen te identificeren.
 3. Betrek medewerkers: Lean draait om het creëren van een cultuur van continu verbeteren, dus zorg ervoor dat je medewerkers betrokken en gemotiveerd zijn. Bied trainingen aan en moedig hen aan om verbeterideeën aan te dragen.
 4. Pas Lean-tools en -technieken toe: Gebruik de juiste Lean-tools en -technieken om de geïdentificeerde verbeterpunten en verspillingen aan te pakken. Enkele veelgebruikte tools zijn Kaizen, 5S, Kanban en Value Stream Mapping.
 5. Meet resultaten en vier successen: Monitor de voortgang en meet de resultaten van je inspanningen. Communiceer successen binnen de organisatie en vier deze om het enthousiasme en de betrokkenheid van medewerkers te vergroten.
 6. Implementeer een cultuur van continu verbeteren: Lean is een doorlopend proces, dus blijf streven naar verbetering en moedig medewerkers aan om altijd naar manieren te zoeken om processen te optimaliseren.

Door Lean-principes in jouw organisatie te implementeren, kun je niet alleen de efficiëntie en productiviteit verbeteren, maar ook bijdragen aan een betere klantervaring, hogere medewerkerstevredenheid en uiteindelijk een succesvoller bedrijf.

Lean is een effectieve en bewezen benadering om organisaties te helpen processen te optimaliseren, verspillingen te elimineren en waarde voor de klant te vergroten. Door te begrijpen wat Lean wel en niet is en door de principes toe te passen in jouw organisatie, kun je profiteren van de voordelen die Lean biedt op zowel de korte als lange termijn. Vergeet niet dat Lean niet alleen gaat om het verminderen van verspilling, maar ook om het stimuleren van groei, ontwikkeling en tevredenheid bij medewerkers en klanten. Dus, waar wacht je nog op? Duik in de wereld van Lean en ontdek hoe het jouw organisatie kan helpen transformeren. Door deze benadering te omarmen, zul je in staat zijn om een cultuur van continu verbeteren te creëren.

Wil je meer weten over Lean? Neem dan contact op.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank