Kennisbank

Wat Is Milkrun? | Lean Green Belt Training

Lean Milk Run: Het optimaliseren van materiaalstroom in de supply chain

In de Lean filosofie is het verminderen van verspilling en het optimaliseren van processen van cruciaal belang. Een manier om dit te bereiken in de supply chain is door het implementeren van de Milk Run-methode. Deze methode versnelt de doorstroming van materialen tussen leveranciers en fabrieken door het efficiënt inzetten van transportmiddelen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de Milk Run en hoe het kan bijdragen aan een meer gestroomlijnde en efficiënte supply chain.

Wat is Milk Run?

De Milk Run-methode is geïnspireerd op de traditionele melkboer die verschillende stops maakt om melk op te halen bij boerderijen en deze vervolgens aflevert bij consumenten. In een industriële context verwijst de term naar een logistiek systeem waarbij voertuigen meerdere keren per dag laden en lossen (pick-ups en drop-offs) bij verschillende leveranciers en fabrieken.

Het idee achter de Milk Run is om de levering van materialen aan fabrieken te optimaliseren door regelmatig en in kleinere hoeveelheden te bevoorraden, waardoor er minder voorraad nodig is en wachttijden worden verminderd. De routes van de vrachtwagens die materialen ophalen bij diverse leveranciers zijn gebaseerd op kanban-signalen, vaste routes en vaste tijden.

Voordelen van Milk Run in Lean

-Verminderde voorraad: Door regelmatig en in kleinere hoeveelheden materialen aan te leveren, kunnen bedrijven hun voorraadniveaus verlagen en de kosten voor opslag en onderhoud verminderen.

-Minder wachttijd: Dankzij de frequente bevoorrading hoeven fabrieken minder lang te wachten op materialen, wat resulteert in een efficiënter productieproces.

-Betere benutting van transportmiddelen: Door meerdere stops te combineren in één route, wordt het transportmiddel efficiënter gebruikt, wat kan leiden tot lagere brandstofkosten en een verminderde impact op het milieu.

-Flexibiliteit: Milk Run maakt het mogelijk om snel in te spelen op veranderingen in de vraag en productieplanning, waardoor bedrijven beter kunnen reageren op marktontwikkelingen.

-Betere samenwerking tussen leveranciers: Door materialen van verschillende leveranciers in één route op te nemen, ontstaat er meer samenwerking en communicatie tussen de betrokken partijen, wat kan bijdragen aan een betere supply chain-integratie.

Hoe implementeer je Milk Run?

  • Analyseer de huidige logistieke processen: Identificeer de belangrijkste leveranciers en fabrieken, en breng de bestaande transportroutes en frequenties in kaart.
  • Optimaliseer routes en frequenties: Bepaal de meest efficiënte routes en laad- en lostijden voor de Milk Run, rekening houdend met de kanban-signalen en de productieplanning van de fabrieken.
  • Stel een Milk Run-schema op: Maak een duidelijk schema met de vaste routes en tijden voor de Milk Run, zodat alle betrokken partijen op de hoogte zijn van de planning en verwachtingen.
  • Communiceer met leveranciers en fabrieken: Informeer alle betrokken partijen over de implementatie van de Milk Run-methode en zorg voor een open communicatiekanaal om eventuele problemen of verbetermogelijkheden te bespreken.
  • Monitor en verbeter: Houd de prestaties van de Milk Run nauwlettend in de gaten en pas de routes en frequenties aan waar nodig om de efficiëntie van het systeem te blijven optimaliseren.

De Milk Run-methode is een effectieve manier om de materiaalstroom in de supply chain te verbeteren en verspilling te verminderen volgens de Lean-principes. Door het efficiënt plannen van transportroutes en het regelmatig bevoorraden van fabrieken, kunnen bedrijven profiteren van lagere voorraadkosten, kortere wachttijden en een betere samenwerking tussen leveranciers. Om de Milk Run succesvol te implementeren, is het essentieel om de bestaande logistieke processen te analyseren, routes en frequenties te optimaliseren, effectief te communiceren met alle betrokken partijen en de prestaties voortdurend te monitoren en verbeteren.

Ben je geïnteresseerd in het implementeren van de Milk Run-methode in jouw organisatie of wil je meer weten over Lean en andere methoden om verspilling te verminderen en efficiëntie te verhogen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Samen kunnen we werken aan een slankere en efficiëntere supply chain!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank