Kennisbank

Wat Is Pointing And Calling? | Lean Green Belt Training

ointing and Calling (in het Japans bekend als Shisa Kanko) is een eenvoudige en effectieve methode om de veiligheid te verhogen en fouten te voorkomen. Deze methode is ontstaan in Japan en wordt daar nog steeds veelvuldig toegepast, met succes. Toch wordt de methode in het Westen soms als lachwekkend beschouwd, terwijl het een serieuze bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de veiligheid en kwaliteit van werkprocessen.

De basis van Pointing and Calling is simpel: door het aanwijzen (pointing) en roepen (calling) van de status van een taak wordt het bewustzijn voor die specifieke taak verhoogd. Deze methode is bedoeld voor situaties waarin er geen automatische stops mogelijk zijn, zoals bijvoorbeeld bij het controleren van stoplichten of het bevestigen van een bepaalde actie.

Het is bewezen dat Pointing and Calling werkt: een studie uit 1994 door de Railway Technical Research Institute toonde aan dat het gebruik van deze methode het foutpercentage met maar liefst 85% verlaagde. De methode werd voor het eerst toegepast bij Japanse treinconducteurs in 1900 en is sindsdien veelvuldig gebruikt in verschillende sectoren.

Een voorbeeld van Pointing and Calling is een conducteur die zeker wil weten dat het stoplicht op groen staat voordat de trein vertrekt. Hij wijst naar het stoplicht en roept hardop wat de status moet zijn (groen), waarna hij bevestigt met het roepen van “Groen”. Zo kan er geen verwarring ontstaan over de status van het stoplicht en kan de trein veilig vertrekken.

Het gebruik van Pointing and Calling kan dus bijdragen aan het verhogen van de veiligheid en kwaliteit van werkprocessen. Het is een simpele en effectieve methode die helaas in het Westen soms niet serieus wordt genomen. Maar juist door het bewustzijn voor taken te verhogen, kunnen fouten en ongelukken worden voorkomen.

Ben jij nieuwsgierig naar Pointing en Calling en wil jij leren hoe je deze effectief kunt toepassen binnen jouw organisatie? Dan is onze online Lean Green Belt training precies wat jij zoekt! Leer op jouw eigen tempo – waar en wanneer je maar wilt – en ontvang na afloop een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service. Met onze interactieve lessen word jij een expert op het gebied van Lean. Wacht niet langer en meld je vandaag nog aan voor onze online Lean Green Belt training. De training waarbij jíj het tempo bepaalt. Let’s get Lean together!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank