Kennisbank

Wat Is Poka Yoke? | Lean Green Belt Training

Poka Yoke is een term die veel wordt gebruikt binnen Lean management. Het is een Japanse term en betekent letterlijk “een onbedoelde menselijke fout voorkomen”. Het doel van Poka Yoke is om het ontwerp van een proces, product of dienst zo aan te passen dat het onmogelijk wordt om fouten te maken. Hierdoor worden fouten voorkomen voordat ze kunnen ontstaan en wordt de kwaliteit van het proces, product of dienst verbeterd.

Er zijn verschillende vormen van Poka Yoke die helpen om fouten te voorkomen. Deze vormen verschillen in de mate waarin ze fouten kunnen voorkomen. Zo is er de Failsafe methode, waarbij het ontwerp zo is aangepast dat fouten niet gemaakt kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is een USB-kabel die alleen in een USB-ingang past en niet op andere plekken in het apparaat kan worden gestoken. Een andere vorm van Poka Yoke is visuele stuurmiddelen, waarbij de gebruiker door middel van signalen gewaarschuwd wordt voor mogelijke fouten, zoals een brandalarm dat aangeeft of de batterijen vervangen moeten worden. Tot slot zijn er visuele hulpmiddelen die de gebruiker informeren over hoe er goed gewerkt moet worden, zoals verkeersborden.

Om Poka Yoke succesvol toe te passen zijn er enkele voorwaarden waar aan voldaan moet worden. Zo moet Poka Yoke de oorzaak van fouten “aanvallen” en moet het ontwerp uit de kennis van de Gemba komen. Daarnaast moet Poka Yoke onderhoudsvriendelijk zijn, fouten naar nul brengen en lage kosten hebben.

Het toepassen van Poka Yoke kan helpen om de kwaliteit van het proces, product of dienst te verbeteren en om fouten te voorkomen voordat ze kunnen ontstaan. Door te zorgen voor een foutloos proces wordt de klanttevredenheid verhoogd en kunnen kosten worden bespaard. Poka Yoke is daarom een belangrijk onderdeel van Lean management en wordt steeds vaker toegepast in verschillende sectoren en industrieën.

Wil jij meer leren over Lean en hoe je Poka Yoke effectief kunt toepassen? Meld je dan nu aan voor onze online Lean Green Belt training en word een expert op het gebied van continu verbeteren. Let’s get Lean together!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank