Kennisbank

Wat Is Process Cycle Efficiency (PCE)? | Green Belt

Process Cycle Efficiency (PCE)

is een belangrijke Lean prestatie-indicator die de snelheid (Lead Time) en de waarde (Value) van een proces combineert. De PCE wordt gemeten als een percentage van de tijd die wordt besteed aan waarde toevoegende activiteiten (VA). Deze activiteiten worden geanalyseerd voor elke processtap en de gegevens kunnen worden verkregen uit de Value Stream Map (VSM).

De formule voor PCE is als volgt:

  • PCE = (Value Add Time / Total Cycle Time) x 100%

Een hogere PCE betekent dat het proces efficiënter is en meer tijd besteedt aan waarde toevoegende activiteiten voor de klant.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld:

Stel dat de totale doorlooptijd van een proces 60 minuten is en de waarde toevoegende activiteiten (VA) 5 minuten in beslag nemen. De PCE zou dan als volgt worden berekend:

PCE = (5 / 60) x 100% = 8,333%

Dit betekent dat slechts 8,333% van de tijd wordt besteed aan waarde toevoegende activiteiten voor de klant. Een lage PCE kan wijzen op verspillingen in het proces die geëlimineerd moeten worden om de efficiëntie te verbeteren.

Het meten van PCE is een belangrijke stap in het identificeren en verbeteren van processen. Het stelt organisaties in staat om verspillingen te elimineren en meer waarde te creëren voor de klant. Door Lean methoden toe te passen en continu te streven naar een hogere PCE, kunnen organisaties hun processen optimaliseren en hun concurrentievoordeel vergroten.

Wil je meer weten over processen? Volg dan onze online Lean Green Belt training.

Op jouw tempo –  wanneer en waar je maar wilt. En na afloop ontvang je een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service.

De Lean-training waarbij jíj het tempo bepaalt.

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank