Kennisbank

Wat Is Push En Pull? | Lean Green Belt Training

Het is niet ongebruikelijk dat productieprocessen gebruik maken van push systemen, waarbij de order, materialen of informatie van afdeling naar afdeling wordt geduwd. In dit proces wordt geen rekening gehouden met de flow van het product of de dienst. Er wordt simpelweg gepusht van afdeling A naar afdeling B, zonder rekening te houden met de vraag of de volgende afdeling klaar is om het werk te accepteren. Dit kan leiden tot overproductie, verspilling en inefficiëntie.

Aan de andere kant hebben we het Pull systeem. Dit systeem houdt rekening met de volledige productieflow en stemt deze op elkaar af. Het proces begint bij de levering van het product aan de klant en iedere voorgaande afdeling trekt het product naar zich toe. Het gebruik van Pull systemen voorkomt overproductie en verspilling doordat er alleen geproduceerd wordt wat er nodig is.

Een belangrijk element in Pull systemen zijn de Kanban signalen. Dit zijn de signalen die aangeven wanneer er geproduceerd moet worden. De afdelingen en werkstations krijgen een eigen signaal (kanban kaart) met het aantal te produceren producten, waardoor er bij elk werkstation ruimte is om eventuele voorraden te gebruiken. Zodra het werkstation klaar is met zijn order begint hij aan de volgende order, de volgende Kanban kaart. Deze kaarten kunnen fysiek in kaartenbakken worden bewaard, maar tegenwoordig gebeurt dit steeds vaker elektronisch met behulp van ERP systemen.

Het gebruik van Pull systemen met Kanban signalen zorgt voor een efficiëntere productieflow, minder verspilling en overproductie en verhoogt daarmee de klanttevredenheid. Het is een belangrijk aspect van lean manufacturing en kan worden gebruikt in verschillende branches en sectoren.

Ben jij nieuwsgierig naar Push en Pull en wil jij leren hoe je deze effectief kunt toepassen binnen jouw organisatie? Dan is onze online Lean Green Belt training precies wat jij zoekt! Leer op jouw eigen tempo – waar en wanneer je maar wilt – en ontvang na afloop een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service. Met onze interactieve lessen word jij een expert op het gebied van Lean. Wacht niet langer en meld je vandaag nog aan voor onze online Lean Green Belt training. De training waarbij jíj het tempo bepaalt. Let’s get Lean together!

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank