Kennisbank

Wat Is Runner And Repeater? | Lean Green Belt

RRS (Runner, Repeater, and Stranger) analyse is een handige tool die kan helpen bij het identificeren en categoriseren van problemen in een proces of activiteit. Deze methode kan worden gebruikt om te bepalen waar de focus moet liggen voor verbetering.

De RRS-analyse categoriseert de problemen als volgt:

Runners

Dit zijn de taken en processen die op dagelijkse basis worden uitgevoerd en vaak gestandaardiseerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan de telefoongesprekken met klanten in een callcenter. Dit zijn de problemen die het vaakst voorkomen en waarbij een gestandaardiseerde aanpak kan helpen.

Repeaters

Dit zijn de problemen die regelmatig voorkomen, maar niet dagelijks. Denk bijvoorbeeld aan het helpen van een ontevreden klant. Dit soort problemen zijn niet onderdeel van de dagelijkse routine, maar komen toch regelmatig voor.

Strangers

Dit zijn de problemen die zelden voorkomen of onvoorspelbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is een stroomstoring op het werk. Hoewel deze problemen zelden voorkomen, is het toch belangrijk om erop voorbereid te zijn en een plan van aanpak te hebben voor het geval ze zich voordoen.

De focus bij het verbeteren van processen moet altijd liggen op de Runners. Dit zijn immers de problemen die het vaakst voorkomen en waarbij de meeste winst kan worden behaald door middel van gestandaardiseerde aanpakken. Het is belangrijk om de juiste tools en processen te hebben om deze problemen op te lossen en te voorkomen dat ze in de toekomst opnieuw voorkomen.

Door gebruik te maken van de RRS-analyse kunnen organisaties een beter inzicht krijgen in hun processen en de problemen die daarbij optreden. Door de focus te leggen op de Runners, kunnen organisaties hun processen en activiteiten efficiënter en effectiever maken en hun kwaliteit en klanttevredenheid verbeteren.

Word een Lean-expert op jouw eigen tempo met Lean.nl. Volg online een volwaardige Green Belt training en behaal een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service. Leer waar en wanneer je maar wilt.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank