Kennisbank

Wat Is WIP Little Law? | Lean Green Belt Training

In de wereld van Lean gaat het allemaal om waarde voor de klant en het minimaliseren van verspilling. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe WIP en Little’s Law kunnen worden gebruikt om processen te optimaliseren en de productiviteit te verhogen.

WIP staat voor Work In Progress, wat betekent dat het gaat om producten of diensten die zich in verschillende stadia van het proces bevinden, inclusief producten die momenteel worden bewerkt en producten die in de wacht staan. WIP is een belangrijke maatstaf voor de efficiëntie van een proces omdat het laat zien hoeveel werk er op enig moment in het proces is.

Little’s Law is een formule die wordt gebruikt om de doorlooptijd van een proces te berekenen op basis van het WIP en de doorstroomsnelheid (ook wel de completion rate genoemd). De formule ziet er als volgt uit:

  • doorlooptijd = WIP / doorstroomsnelheid.

De doorlooptijd is de tijd die nodig is om een product of dienst door het proces te laten gaan, van begin tot eind. De doorstroomsnelheid is het aantal producten dat in een bepaalde periode door het proces stroomt. Door gebruik te maken van Little’s Law, kunnen we de doorlooptijd van het proces verminderen door de WIP te verlagen of de doorstroomsnelheid te verhogen.

Een voorbeeld van hoe WIP en Little’s Law kunnen worden gebruikt in de praktijk is bijvoorbeeld bij een gemeente die vergunningen verwerkt. Stel dat deze gemeente één dag nodig heeft om tien vergunningen af te ronden en gemiddeld honderd vergunningen tegelijk in behandeling heeft. Dit betekent dat de doorlooptijd tien werkdagen is, omdat er eerst nog negentig andere vergunningen moeten worden afgerond voordat de volgende tien kunnen worden aangepakt.

Als de gemeente de WIP zou verlagen naar dertig vergunningen tegelijk, zou de doorlooptijd worden verminderd tot drie werkdagen. Dit komt doordat er minder werk in het proces zit en er dus minder tijd nodig is om door het proces te gaan. Dit kan leiden tot een verhoogde productiviteit omdat er effectiever gewerkt wordt en er minder tijd verloren gaat aan zoeken, afstemmen, etc.

WIP en Little’s Law zijn cruciaal voor het optimaliseren van processen en het verhogen van de productiviteit. Door het verlagen van de WIP kan de doorlooptijd van het proces worden verminderd en kunnen processen efficiënter worden uitgevoerd. Dit is een belangrijk concept binnen Lean en kan bijdragen aan een betere werking van processen en het minimaliseren van verspilling.

Word een Lean-expert en behaal je Green Belt-certificering met onze Lean Green Belt eLearning-cursus! Leer hoe je WIP en Little’s Law kunt toepassen. Allemaal vanuit het comfort van je eigen huis. Met onze interactieve eLearning-module krijg je de kennis en vaardigheden die nodig zijn om effectief te werken binnen een Lean-omgeving en je carrière naar een hoger niveau te tillen. Schrijf je nu in en start jouw Lean-reis vandaag nog!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank