Kennisbank

Wat Kan Je Met Een Pareto Analyse? | Lean Green Belt

Een Pareto analyse is een handige tool om te gebruiken bij het prioriteren van zaken en het bereiken van efficiëntie in een proces. Het is gebaseerd op het Paretoprincipe, ook wel de 80-20-regel genoemd. Deze regel houdt in dat 80% van de uitkomsten in een proces wordt veroorzaakt door 20% van de oorzaken.

Door middel van een Pareto analyse kun je dus de belangrijkste oorzaken van een probleem of knelpunt identificeren en hier vervolgens op focussen. Hierbij kijk je naar welke activiteiten het grootste resultaat opleveren in de minste tijd.

Een Pareto analyse wordt vaak weergegeven in de vorm van een Pareto chart, waarbij de oorzaken worden gerangschikt op basis van hun bijdrage aan het probleem of knelpunt. Dit geeft een overzichtelijke weergave van de belangrijkste oorzaken en waar je je het beste op kunt richten.

Het is wel belangrijk om te benadrukken dat de verhouding van 80/20 niet altijd letterlijk hoeft te worden genomen. Het verschilt per onderwerp en kan bijvoorbeeld ook 70-30 of 60-40 zijn. Het gaat vooral om het principe van het identificeren van de belangrijkste oorzaken.

Het uitvoeren van een Pareto analyse kan dus helpen bij het stellen van de juiste prioriteiten en het behalen van efficiëntie in een proces. Het geeft focus op de belangrijkste oorzaken van een probleem en helpt bij het maken van de juiste keuzes.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank