Kennisbank

Wat kan je met een Lean Six Sigma Black Belt?

Een illustratie van een persoon in een pak die een stropdas knoopt, met een kleurrijke achtergrond van een stad en een berg, verwijzend naar de "Lean Six Sigma Black Belt training en opleiding van lean.nl

Word meester over de technieken van Lean Six Sigma met een Black Belt.

Het behalen van een Lean Six Sigma Black Belt certificaat kan een enorm voordeel zijn voor je carrière. De kennis en vaardigheden die een Lean Six Sigma Black Belt opleiding met zich meebrengt, kunnen je helpen om door te stromen naar hogere posities binnen je bedrijf. Je moet echter wel bereid zijn om tijd en energie te steken in het proces. Daarom is het een goed idee om te onderzoeken wat het behalen van het Lean Six Sigma Black Belt certificaat precies inhoudt.

Wat moet je weten als Lean Six Sigma Black Belt kandidaat?

Als je een gecertificeerde Lean Six Sigma Black Belt wilt worden, moet je een opleiding volgen. In de Black Belt training leer je niet alleen de tools kennen, maar richt je je ook op het ontwikkelen van management- en leiderschapskwaliteiten, die betrekking hebben op een brede implementatie van Lean Six Sigma in een organisatie.

Door deel te nemen aan een Lean Six Sigma Black Belt-opleiding vergaar je expertise op het gebied van Lean Six Sigma. Als Black Belt werk je niet alleen aan het verbeteren van processen binnen je bedrijf, maar fungeer je ook als adviseur, coach en mentor. Je krijgt de kennis en tools in handen om bedrijfsprocessen meetbaar, aantoonbaar en geaccepteerd te verbeteren.

Procesmanagement, Operations management en verandermanagement zijn hierin belangrijke pijlers. Je weet anderen te inspireren en leidt projecten zelfstandig in goede banen. Hiermee ben je van meerwaarde in elke organisatie die een cultuur van continu verbeteren wil creëren.

Tijdens de Lean Six Sigma Black Belt-training doorloop je hiervoor de vijf fases van Lean Six Sigma: DMAIC.

 

1: Define fase

In deze fase stel je de scope van een Lean Six Sigma-project vast. Je leert een probleem te definiëren en het verbeterpotentieel te bepalen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: projectselectie, Voice of the Customer, Critical to Quality, SIPOC, stakeholderanalyse, risicomanagement, Brown Paper-sessies, communicatieplan en projectmanagement.

2: Measure fase

Bij Six Sigma draait alles om aantoonbaarheid en data. Je stelt een meetplan op, leert hoe je data op betrouwbaarheid toetst en analyseert. Je leert de volgende onderwerpen toe te passen: Value Stream Mapping, Swimlane, MIFA, UDMO, meetplan en verandermanagement. Na deze fase ben je toegerust om workshops te faciliteren.

3: Analyze fase

Hoe analyseer je een proces, hoe meet je de effectiviteit en hoe vind je de oorzaken van een probleem? Je verdiept je in onderwerpen zoals: Lean metingen, Run Chart, Histogram, Control Chart, Brainstorming, Ishikawa, Pareto Analyse, hypothese testen en werkvormen en workshopping.

4: Improve fase

Hoe kun je projectleden stimuleren om ideeën te bedenken voor mogelijke oplossingen? En hoe kies je de beste oplossing? Je leert dit met Kaizen, Heijunka, Just in Time, Kanban, Jidoka, Flow, processimulaties en het testen van oplossingen.

5: Control fase

Resultaat behalen is één, resultaat behouden twee. Je gaat aan de slag met procedures, FMEA, RACI, 8D, audit en visual management.

Op het niveau van de Black Belt moet je in staat zijn om  analyses uit te voeren en te begrijpen hoe je een probleem in elk deel van het proces kunt identificeren, aanpakken en borgen.

Een educatieve infographic van LEAN.nl die de Lean en Lean Six Sigma methode toelicht met een visuele roadmap verdeeld in vijf fasen: Define, Measure, Analyse, Improve en Control, elk in een apart gekleurd veld. De 'Define'-fase bevat sleutelconcepten zoals Voice of the Customer en SIPOC. 'Measure' benadrukt het verzamelen van gegevens met tools zoals Value Stream Mapping en Swim Lane. 'Analyse' richt zich op het ontdekken van kernoorzaken met technieken zoals Root Cause Analysis. 'Improve' suggereert creatieve oplossingen en implementatie met ideeën als 5S en Kaizen. 'Control' benadrukt het behoud van verbeteringen door standaardisatie en monitoring met processen als statistische procescontrole en audits. De achtergrond illustreert een abstracte, kaartachtige route met start- en eindpunten, wat het pad van continue verbetering symboliseert.

 

Wat is je rol als Lean Six Sigma Black Belt?

 

1: Verbeteren van processen

Als Lean Six Sigma Black Belt ben je verantwoordelijk voor het verbeteren van bedrijfsprocessen door het identificeren van verspillingen en het implementeren van duurzame oplossingen. Hiervoor leer je in de Black Belt cursus om veel verschillende probleemoplossende en statistische tools toe te passen. Als Black Belt treed je de meest complexe verbetervraagstukken onverschrokken tegemoet. Je beheerst de technieken en strategieën om foutloos en efficiënter werken mogelijk te maken. Met jouw kennis, vaardigheden en ervaring leid je organisaties, teams en processen naar continue verbetering.

2: Coach en Adviseur

Een belangrijke rol van een Lean Six Sigma Black Belt is om op te treden als coach en mentor van Green Belts binnen het bedrijf. Je geeft het managementteam adviezen over procesverbetering. Veel Black Belts zijn op strategisch niveau sparringpartners voor het senior management. Daarnaast kun je leiding geven aan een team van Yellow en Green Belts. Jij wordt gezien als de verbeterstrateeg binnen het bedrijf, waarop veel mensen kunnen bouwen.

3: Projectmanager

Lean Six Sigma Black Belts leiden vaak complexe en afdelingsoverstijgende verbeterprojecten. Denk bijvoorbeeld aan projecten waarbij je ook externe leveranciers betrekt. In de Black Belt training leer je hoe je stakeholdermanagement uitvoert. Dit vereist uitstekende projectmanagementvaardigheden, waaronder het vermogen om projectdoelen te definiëren, teams te leiden en resultaten te meten. Als succesvolle Black Belt moet je in staat zijn om data-gedreven beslissingen te nemen en je team te motiveren om de gewenste resultaten te bereiken.

De voordelen van een Lean Six Sigma Black Belt training

 

1: Carrièreontwikkeling

Het behalen van een Lean Six Sigma Black Belt certificaat kan je carrière een aanzienlijke boost geven. Werkgevers waarderen de vaardigheden en expertise die gepaard gaan met dit certificaat, en het kan deuren openen naar hogere managementposities. Black Belts worden vaak gezien als leiders in procesverbetering en verandering, wat hen waardevolle kandidaten maakt voor promoties en strategische rollen binnen een organisatie.

2: Persoonlijke groei

Naast professionele voordelen biedt het behalen van een Lean Six Sigma Black Belt ook kansen voor persoonlijke groei. De uitgebreide training en de ervaring die je opdoet tijdens het leiden van projecten kunnen je probleemoplossend vermogen, leiderschapskwaliteiten en analytische vaardigheden aanzienlijk verbeteren. Deze vaardigheden zijn niet alleen waardevol in je professionele leven, maar kunnen ook bijdragen aan persoonlijke voldoening en succes.

3: Financiële voordelen

De expertise van een Lean Six Sigma Black Belt kan ook leiden tot financiële voordelen. Veel bedrijven zijn bereid om hogere salarissen te betalen aan medewerkers met deze kwalificatie vanwege de waarde die zij toevoegen aan het bedrijf.

 

Hoe word je een goede Lean Six Sigma Black Belt?

 

1: Permanente educatie

Zodra je de Black Belt opleiding hebt gevolgd en je Lean Six Sigma Black Belt certificaat hebt behaald, moet je natuurlijk niet stoppen met leren. Ik adviseer altijd: lees alles wat los en vast zit. Daarnaast zijn er nog veel andere trainingen naast Lean Six Sigma, zoals personal skills, projectmanagement en verandermanagement.

2: Deelname aan Lean Six Sigma projecten

Probeer zo snel mogelijk na je Lean Six Sigma Black Belt training verbetertrajecten uit te voeren. Het opdoen van praktijkervaring is de beste leerschool. Door actief betrokken te zijn bij projecten, kun je de theorie die je hebt geleerd in de praktijk brengen. Dit helpt je niet alleen om je vaardigheden te verfijnen, maar ook om vertrouwen te krijgen in het gebruik van de Lean Six Sigma tools en technieken.

Tijdens deze projecten zul je te maken krijgen met echte uitdagingen. Geen enkel verbeterproject loopt vlekkeloos omdat je te maken hebt met mensen van verschillende afdelingen. Je ontwikkelt ook essentiële vaardigheden in communicatie, teamleiding en probleemoplossing.

3: Netwerken met andere Black Belts

Het opbouwen van een professioneel netwerk en betrokken blijven bij de Lean Six Sigma gemeenschap kan ook helpen om je kennis up-to-date te houden en nieuwe kansen te ontdekken. Deelname aan conferenties, workshops en online forums biedt de mogelijkheid om te leren van anderen, best practices te delen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in het veld.

Conclusie

Het behalen van een Lean Six Sigma Black Belt certificaat kan een aanzienlijke impact hebben op je carrière. Het biedt niet alleen mogelijkheden voor professionele groei en financiële voordelen, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling. De rol van een Lean Six Sigma Black Belt is er een van grote verantwoordelijkheid, met taken die variëren van het verbeteren van processen en het leiden van projecten tot het coachen en mentoren van andere medewerkers.

 

Online Lean Six Sigma Black Belt training

Ben jij straks dé verbeterstrateeg in jouw organisatie? Doe dan mee aan onze online Lean Six Sigma Black Belt training. 100% slagingsgarantie en studeer op jouw tempo, waar en wanneer je maar wilt. Niet onbelangrijk, onze online Black Belt training is betaalbaar.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank